РФ закуповує чипи та безпілотники для війни в Україні через Казахстан / Розслідування

20:20 19.05.2023

Російська оборонна промисловість та армія отримують мікроелектроніку та безпілотники завдяки казахстанським посередникам. 

Відповідні схеми розкрили видання "Важные истории", OCCRP та Der Spiegel, пише ЛІГА.Новини.

У розслідуванні зазначається, що один із головних продавців дронів DJI в Росії – компанія "Небесная механика". Її покупці: федерація ветеранів збройних конфліктів "Рись", Камчатська крайова рада ветеранів війни та праці, а також магазин на Ozon, де закуповуються російські військові.

Сама ж "Небесная механика" отримує дрони від казахстанської "Аспан Арба". "Аспан арба" існує з квітня 2022 року. Її засновник – власник "Небесной механики" Ілля Гольберг, йдеться в розслідуванні.

Російська фірма "Стек" ввозить комплектовання для виробництва електроніки для ФСБ, розвідки та Міноборони. Її постачальник – Da Group 22 із Казахстану, яка закуповує чипи у німецької Elix-st. Володіє казахстанською та німецькою фірмами сім'я російських бізнесменів, на прізвище Чернет. 

У розслідуванні The Insider також зазначається, що підприємства, які працюють на користь Міністерства оборони Російської Федерації, продовжують для потреб армії купувати складові у Європі. Зокрема, європейці допомагають Міноборони ворога з мікросхемами для системи ГЛОНАСС та обладнанням для нейромереж.
 

Ще на цю тему