НАТО планує ухвалити оборонні плани на випадок конфлікту з рф – Reuters

08:20 19.05.2023

Лідери країн НАТО на саміті у Вільнюсі в липні планують затвердити низку секретних військових планів, у яких вперше з часів «холодної війни» буде детально описано, як Альянс реагуватиме на напад Росії. 

Як пише ZN.UA, про це повідомляє Reuters.

Такий крок означає фундаментальний зсув - Альянс десятиліттями не бачив необхідності у розробці масштабних оборонних планів, оскільки брав учать у менших війнах в Афганістані та Іраку і вважав, що деякі пострадянські країни більше не становлять серйозної загрози.

Але зараз, коли в Україні триває найкривавіша війна в Європі з 1945 року, НАТО потрібно мати всі плани задовго до того, коли може спалахнути конфлікт з таким противником, як Москва.

«Фундаментальна різниця між управлінням кризою і колективною обороною полягає в наступному: не ми, а наш противник визначає часові рамки. Ми повинні бути готовими до того, що конфлікт може виникнути будь-якої миті», - сказав голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер.

НАТО також надасть країнам вказівки щодо модернізації збройних сил і матеріально-технічного забезпечення.

«Члени Альянсу будуть точно знати, які сили і засоби потрібні, зокрема, що і як розгортати», - сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг про суворо засекречені документи, які, як і за часів «холодної війни», призначатимуть відповідні військові сили для захисту тих чи інших регіонів.

Це формалізує процес, розпочатий після анексії Криму Росією в 2014 році, який спонукав західних союзників вперше розгорнути бойові сили на сході. Тоді Велика Британія, Канада і Німеччина взяли на себе провідну роль в одній із країн Балтії.

Хоча багато рис нагадують військову структуру НАТО до 1990 року, деякі важливі чинники змінилися. Зокрема, Альянс з того часу розширився до 31 країни-члена.

Лише вступ Фінляндії минулого місяця збільшив протяжність кордону НАТО з Росією до 2500 кілометрів, що вимагає більш гнучкого підходу до розгортання сил і засобів, ніж у минулому, коли головною «зоною бойових дій» вважалась Німеччина.

Крім того, Альянс більше не готується до широкомасштабної ядерної війни проти Москви і її союзників, заявив історик Ян Хоуп.

«Ми не уявляємо собі війни такого типу, якою була холодна війна, коли союзницькі війська зазнавали б ударів одночасно з широкомасштабними атаками країн Варшавського договору», - зазначив він, вказуючи радше на регіональні конфлікти, які необхідно стримувати за допомогою швидкого розгортання сил.

Водночас інтернет, дрони, гіперзвукова зброя і швидкий потік інформації створюють нові виклики.

«Позитивною новиною є те, що ми говоримо про прозорість поля бою. З усіма супутниками та розвідданими ми можемо бачити назрівання кризи. Що стосується України, то ми мали всі індикатори досить завчасно», - сказав генерал-лейтенант Юбер Коттеро.

Така прозорість є однією з причин, чому НАТО, всупереч вимогам країн Балтії, не бачить нагальної потреби у збільшенні чисельності військ на сході.

«Чим більше військ ви зосереджуєте на кордоні, тим більше це схоже на молоток. В якийсь момент ви хочете знайти цвях. Якщо росіяни стягуватимуть війська на кордон, це змусить нас нервувати, якщо ми стягуватимемо війська на кордон, це змусить їх нервувати», - попередив Коттеро.

Проте, радикальне підвищення боєготовності буде величезним завданням. Альянс погодився у 2022 році привести в стан підвищеної бойової готовності 300 тисяч військовослужбовців, порівняно з 40 тисячами в минулому.

Прогалини у здатності країн Альянсу виробляти достатню кількість зброї і боєприпасів підкреслили спроби не відставати від вимог України, і НАТО також має модернізувати давно занедбану логістику, необхідну для швидкого розгортання військ залізничним або автомобільним транспортом.

Необхідність фінансування реалізації регіональних планів є однією з причин, чому Столтенберг закликав лідерів країн Альянсу підвищити цільовий показник військових витрат - ще одна тема, яка буде обговорюватися у Вільнюсі.

За оцінками офіційних осіб НАТО, для повної реалізації планів знадобиться кілька років, хоча вони підкреслюють, що Альянс може вступити в бій негайно, якщо це буде потрібно.

«Ми готові воювати вже сьогодні. Ви знаєте, ви ніколи не буваєте достатньо готовими. Ніколи. Ми повинні бути здатними воювати і сьогодні ввечері, якщо це необхідно, з тим, що у нас є», - сказав Коттеро.
 

Ще на цю тему