Прем'єр Вірменії та президент Азербайджану зустрінуться у москві за посередництва путіна

18:40 18.05.2023

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян та президент Азербайджану Ільхам Алієв наступного тижня, 25 травня, проведуть у москві зустріч за посередництва російського диктатора володимира путіна.

Про це інформує УНН, посилаючись на вірменський відділ видання Радіо Свобода.

Цитата

"Нам надійшла пропозиція російської сторони провести тристоронню зустріч на найвищому рівні 25 травня в Москві за посередництва президента росії, ми цю пропозицію прийняли", - заявив Пашинян.

Контекст

Вірменія та Азербайджан були республіками Радянського Союзу, які здобули незалежність у 1991 році, коли СРСР розпався. Вони двічі воювали через спірні території, в основному через Нагірний Карабах, переважно вірменський регіон всередині Азербайджану.

Десятки тисяч людей загинули під час двох воєн через регіон: одна тривала шість років і закінчилася 1994 року, а друга — 2020 року, яка закінчилася укладеною за посередництва росії угодою про припинення вогню. Але з того часу зіткнення відбуваються регулярно.

Нагадаємо

14 травня, президент Азербайджану Ільхам Алієв та прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провели перемовини за ініціативи голови Європейської ради Шарля Мішеля.

"Наш діалог був відвертим, відкритим і орієнтованим на результат. Він був зосереджений на прогресі на шляху нормалізації вірменсько-азербайджанських відносин. Лідери поділяли спільну готовність до миру на Південному Кавказі", - заявив Мішель за підсумками зустрічі.

Ще на цю тему