Чехія поверне у власність держави майно, яке належало посольству рф - міністр

12:20 18.05.2023

Чехія скасувала ряд постанов, які дозволяли посольству росії безкоштовно користуватися значною кількістю нерухомого майна у країні.

Про це заявив міністр з європейських питань Мартін Дворжак у Twitter, передає УНН.

Цитата

"Ми скасували рішення уряду, яке було схвалене під дулами російських танків після окупації нашої країни і донині давало можливість росії безкоштовно використовувати значні земельні ділянки на нашій території. Незаконно отримані прибутки з використання цих ділянок не повинні використовуватися для підтримки нинішньої окупації України", - наголосив міністр.

Деталі

Як повідомляє чеське видання iROZHLAS, йдеться про квартири поблизу посольства рф у Празі, а також будинків у Брно, Карлових Варах або рекреаційних закладів у Влканчицях та Єванах. Зазначається, що загалом скасування постанови стосується 59 земельних ділянок загальною площею 92 001 кв. метри.

Міністерство закордонних справ Чехії опублікувало повідомлення, у якому звернуло увагу на те, що такий крок, ймовірно, призведе до реакції росії щодо Чеського дому в москві, який хоч і належить Чехії, але розташований на земельній ділянці, що належить рф. У заяві також поставили під сумнів те, що країна-агресор користувалася чеськими земельними ділянками в дипломатичній роботі.

"Певний "безпековий" інститут для цього залишається об’єктом так званої "російської школи", використання якої в дипломатичних цілях також є щонайменше сумнівним, але з огляду на наявність міжурядової угоди та враховуючи те, що це об’єкт, який використовується в державних некомерційних цілях, не є предметом запропонованого врегулювання", – повідомили у відомстві.

Крім цього, зазначається, що росія повинна буде виконати відповідні податкові зобов'язання щодо пошкодженого майна. 

 

Ще на цю тему