Озвучено 25 компаній з Європи, які постачають армії РФ мікросхеми, снаряди та амуніцію

08:40 18.05.2023

Деякі європейські компанії досі продають товари російським фірмам, які постачають армії країни-терористки мікросхеми для ракет, гільзи, підривники, солдатське взуття, бронежилети, двигуни для бойових кораблів та ін. Товари йдуть із Німеччини, Франції, Швейцарії, Угорщини, Словаччини, Італії, Естонії, Литви, Австрії та Польщі.

Необхідне для російських оборонних компаній обладнання в Росію завозять військові підрядники, які уникнули потрапляння в санкційні списки. Про це йдеться в розслідуванні The Insider.

Один із них – московське ТОВ "Стан" – розробник сучасних верстатів із числовим програмним управлінням, що входить до держкорпорації "Ростех". Сам "Ростех" значиться у списку санкцій, а "Стан", який під обмеженнями не перебуває, імпортує технологічне обладнання для ливарного виробництва з Німеччини.

Так, у липні 2022 року німецька компанія Vansped Logistics (від імені Reißaus & Baumberg Maschinenbau GmbH) поставила "Стану" стрижневі машини.

Берці для солдатів

Ростовська фірма "Донобувь" прямо на своєму сайті повідомляє, що є постачальником міноборони РФ. Компанія постачає з Німеччини взуттєвий клей (відправник – Jakob KECK Chemie GmbH) та шкіру (Salamander SPS GmbH & Co. KG), а підошви імпортує з Італії (Tacchificio Campliglionese).


Взуття для окупантів
Компанія "Фарадей"
Salamander продає під час війни шкіру ще одному підряднику міноборони Росії – АТ "Компанія "Фарадей".

Компанії з ФРН постачали товари в РФ
Італійські товари в російських бронежилетах

Виробник бронежилетів для силовиків та військових АТ НВП "КЛАС" завіз фрезу з Італії. Постачальником є Minelli Carmello.

Російські бронежилети

Французькі деталі в мікросхемах

"Інформаційні супутникові системи" (ІСС) – це один із найбільших підрядників держкорпорації "Роскосмос". ІСС виконує замовлення з розробки та виробництва космічних апаратів у межах розвитку системи навігації та позиціонування ГЛОНАСС та системи супутникового зв'язку "Гонець-М" на користь міноборони.

ГЛОНАСС відіграє важливу роль у забезпеченні боєздатності збройних сил РФ: система використовується у високоточній зброї, безпілотній авіації, на рівні оперативного управління військами. У 2022 році на орбіту було запущено 9 космічних апаратів різного призначення (зокрема військового та подвійного), вироблених ІСС.


ІСС перебуває лише під санкціями США. Тому може вільно імпортувати з Європи перемикачі, які використовуються у мікросхемах бортових систем управління ракет. Постачальник – Radiall S.A. з Франції.

Документація
Деталі з Франції в російських "Градах" і "Смерчах"


Французька компанія Marchante під час війни постачала російську збройову компанію "Курганприлад" технічними виробами.

Marchante постачала деталі "Курганприладу"
Естонські комплектуючі в приладах нічного бачення

Петербурзьке АТ "Ломо" – виробник оптичних систем для Військово-морського флоту, Військово-космічних сил та Сухопутних військ, наприклад, прицілів нічного бачення "Мауглі-2" та "Мауглі-2М" для переносних зенітних ракетних комплексів.

Напівактивною головкою самонаведення розробки "Ломо" оснащуються високоточні (керовані) снаряди "Краснопіль". Під час війни з Україною "Краснопіль" настільки добре зарекомендував себе, що обсяг виробництва таких снарядів у 2022 році зріс у кілька разів.

Marker Nordic Ou. постачала в РФ деталі

Постачальник "Ломо" з Європи – естонська Marker Nordic Ou. Фірма з Таллінна постачала російського оборонного підрядника волоконно-оптичними джгутами, промисловим клеєм та ін.

Окрім того, міноборони Росії закуповувало прискорювач нейромереж розробки НТЦ "Модуль". Електричне обладнання "Модуль" закуповує у Швейцарії, у фірми E-tec Interconnect AG.

Угорська фірма Aluminiumarugyar Zrt. продає ємності для газу російському підприємству "Русбал", виробнику надувних макетів для армії.


Частини для двигунів для військових кораблів типу Д500 "Коломенському заводу" (РФ) продає Sipavag AG із Швейцарії, D.Kudarauskienes Warehouse із Литви та Geislinger GmbH з Австрії.

OBOZREVATEL повідомляв, що США незабаром можуть розглянути заборону на ввезення в країну урану з Росії. Відмовитись від російського урану для Штатів складніше, ніж від газу та нафти, адже його частка на американському ринку ядерного палива перевищує 20%.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

 

Теми:

Ще на цю тему