Парламент Естонії закликав запросити Україну до НАТО на саміті у Вільнюсі

20:20 17.05.2023

Парламент Естонії схвалив заяву на підтримку прагнення України вступити до НАТО та закликав запросити її до Альянсу вже на липневому саміті у Вільнюсі. 

Про це повідомляє пресслужба Рійгікогу, пише Європейська правда.

Заяву підтримали 92 голосами, всього у парламенті 101 депутат.

У тексті наголошують, що уявлення про "сфери впливу" продовжують становити загрозу для миру та безпеки на континенті. 

Депутати згадують, що декларація саміту НАТО у Бухаресті проголосила, що Україна має стати членом НАТО, а Україна минулого року подала заявку на вступ.

"Естонія разом з іншими державами Балтії завжди висловлювала підтримку вступу України до НАТО і вважає, що на наступному саміті НАТО 11-12 липня у Вільнюсі потрібно спланувати конкретні кроки щодо того, як Україна вступить до НАТО", – зазначають у комюніке.

Рійгікогу закликає сформулювати на саміті конкретні кроки щодо того, як буде відбуватися інтеграція України до НАТО, та запросити Україну приєднатися до блоку. 

У заяві також додають, що перемога України, яка обороняється від російської агресії, та її подальший вступ до НАТО є єдиним способом гарантувати сталий мир у Європі та збереження світового порядку, що грунтується на правилах.  

Сейм Литви раніше також ухвалив заяву із закликом запросити Україну до НАТО на саміті у Вільнюсі. 

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає "сенсу обговорювати, коли і як Україна може стати членом Альянсу", якщо вона не переможе у війні "як суверенна незалежна нація в Європі".

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський закликав НАТО ухвалити "позитивне політичне рішення" щодо заявки Києва на членство в Альянсі на липневому саміті у Вільнюсі.
 

Ще на цю тему