Останнє судно у межах «зернової угоди» залишило український порт

15:20 17.05.2023

Останнє судно в рамках «зернової угоди» залишило Україну, оскільки подальша доля ініціативи наразі невідома. 

У середу, 17 травня судно DSM Capella вийшло «зерновим коридором» з порту Чорноморська з 30 тис. тонн кукурудзи. Воно прямує до Туреччини, згідно з даними ООН, пише usm.media.

Дані з MarineTraffic також підтверджують, що вранці 17 травня судно залишило порт Чорноморська та попрямувало до Стамбулу.

Попри те, що, згідно з угодою, «зернову ініціативу» продовжують на 120 днів, у березні росія погодилась лише на 60 днів — до 18 травня. Країна-терорист шантажує світ продовольчою кризою, а натомість вимагає підключити «Россельхозбанк» до SWIFT, зняти санкції в секторі страхування та доступів до портів, розблокувати роботу аміакопроводу «Тольятті-Одеса» тощо.  

За словами постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, росія досі вдає, ніби програє у Зерновій угоді.

«Я навіть не нагадуватиму Раді Безпеки про аморальність таких скарг з боку держави-агресора, яка була й залишається єдиною загрозою для поставок продовольства на Чорному морі», – підкреслив Кислиця.

У січні-лютому 2023 року експорт російської пшениці майже подвоївся, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Він також нагадав, що рф перешкоджає транспортуванню українського зерна морським шляхом. Так, робота «зернового коридору» у травні фактично зупинилась. За його словами, дата 18 травня, до якої було продовжено дію Зернової угоди, визначена лише через позицію росії.
 

Ще на цю тему