У США заарештували чотирьох осіб за звинуваченням у крадіжці технологій на користь Китаю та рф

08:40 17.05.2023

США продовжує боротися із доступом Китаю та Росії до технологій подвійного призначення й 16 травня у країні відбулися арешти за звинуваченнями у крадіжках чутливих технологій, передає Reuters. Серед підозрюваних – колишній працівник Apple.

Міністерство юстиції США заявило про п'ять випадків протидії спробам незаконного придбання американських технологій Росією та Китаєм. Це перші результати дії спеціальної «ударної групи» Мінюсту та Мінторгу, що була створена в лютому 2023 року, пише ZN.UA.

Перша з оголошених справ стосується колишнього інженера Apple Inc Вейбао Вана, який втік до Китаю – його звинуватили у спробі викрасти технологію фірми, пов'язану з автономними системами, включаючи безпілотні автомобілі. У 2017 році, перш ніж звільнитися з Apple, він погодився працювати в США в китайській компанії, що займається розробкою безпілотних автомобілів.

У двох інших випадках йшлося про ліквідацію ймовірних закупівельних мереж, створених для того, щоб допомогти російським військовим і розвідувальним службам отримати чутливі технології. Мережі були пов'язані з колишніми інженерами-програмістами, які викрадали вихідний код у американських технологічних компаній, щоб продавати його китайським конкурентам.

Ще одна справа стосувалася китайської мережі, створеної для постачання Ірану матеріалів, що використовуються у зброї масового знищення та балістичних ракетах.

За цими справами було здійснено чотири арешти, які відбулися в Нью-Йорку, Каліфорнії та Арізоні. Звинувачення включають порушення експорту, контрабанду і розголошення комерційної таємниці.

У лютому заступник генерального прокурора Ліза Монако заявила, що «ударна група» була створена спільними зусиллями з Міністерством торгівлі США для захисту американських технологій від іноземних супротивників та інших загроз національній безпеці. Група включає у себе 14 американських прокуратур по всій країні, які працюють над боротьбою з незаконними суб'єктами, зміцненням ланцюгів поставок і захистом чутливих технологій від придбання або використання іноземними супротивниками.

Минулого року Міністерство торгівлі США запровадило нові заходи експортного контролю на передові комп'ютерні та напівпровідникові компоненти, щоб запобігти їхньому придбанню Китаєм. Також Сполучені Штати і коаліція з 37 інших країн запровадили експортний контроль проти Росії у відповідь на її вторгнення в Україну.

У травні ЗМІ почали повідомляти про те, що Китай проводить «антишпигунські рейди» проти іноземних компаній. 15 травня у Китаї засудили до довічного ув’язнення 78-річного громадянина США за звинуваченнями в шпигунстві.  

До цих випадків США намагалися відновити контакти із Китаєм та організувати візит до Пекіну держсекретаря Ентоні Блінкена й навіть відклали задля цього введення санкцій у відповідь на запуск китайських шпигунських аеростатів.
 

Ще на цю тему