FT: Як корабель LADY R міг доставии зброю з ПАР в росію  

20:40 15.05.2023

Видання FT відстежило маршрут підсанкційного російського судна, яке, згідно з підозрами США, могло доставити Кремлю зброю для війни проти України.

Подорож російського вантажного судна, яке потрапило під санкції і яке, згідно з звинуваченнями США, ПАР таємно використала для доставки зброї в Росію, розпочалася з чорноморського порту Новоросійськ погожим жовтневим днем минулого року, пише ZN.UA.

На півдорозі епічної подорожі навколо Африки, що тривала до лютого вже 2023 року, корабель Ledy R зробив таємничу зупинку. В грудні він причалив до військово-морської бази в Кейптауні, де, за твердженням США, Південна Африка завантажила на судно зброю і боєприпаси, що спричинило дипломатичну кризу.

Видання Financial Times реконструювало маршрут Ledy R, використовуючи дані Spire Global, які свідчать про відсутність сигналів від транспондера судна в критичні дати його стоянки в Кейптауні. Це означає, що судно вимкнуло пристрій, який дозволяв відстежувати його місцезнаходження.

Судно Lady R відчалило з Новоросійська 3 жовтня 2022 року. Згодом воно швартується в Александрії у Єгипті, після чого перетинає Середземне море і проходить через Гібралтарську протоку 19 жовтня.

Корабель продовжив свою подорож уздовж узбережжя Західної Африки, після чого на початку листопада зайшов в порти Ломе в Того і Дуала в Камеруні. Звідти він обійшов мис Доброї Надії, після чого, як свідчать дані Spire Global, сигнали транспондера зникли на чотири дні. А отже екіпаж вимкнув свій бортовий пристрій стеження.

«Незважаючи на очевидний обман з транспондером, мешканці, що живуть навколо історичної військово-морської бази Саймонс-Таун поблизу Кейптауна, бачили Lady R 7 грудня на території об'єкту з високим рівнем захисту. Пізно вночі 8 грудня, за повідомленнями південноафриканських ЗМІ, судно розвантажилося і завантажилося під покровом темряви», - пише Financial Times.

Після цього корабель продовжив свій шлях, зупиняючись в порту Бейра в Мозамбіку і Порт-Судан в Судані. Згодом він пройшов через Суецький канал, перш ніж повернутися в Новоросійськ 23 лютого 2023 року.

Financial Times пише, що зараз Lady R прямує на південь через Суецький канал. Судно він стоїть на якорі у Великому Гіркому озері. Його заявлений пункт призначення - китайський порт Чжаньцзян.

Нагадаємо, що 11 травня посол Сполучених Штатів у ПАР Рубен Бріджіті заявив, що він впевнений, що російський корабель завантажив зброю в Південній Африці, чим, можливо, «порушив оголошений нейтралітет Преторії в українському конфлікті». Корабель відбув до Росії з ПАР ще у грудні 2022 року. 

Раніше США неодноразово застерігали інші країни від надання підтримки Росії, попереджаючи, що ті, хто це зробить, можуть бути позбавлені доступу до найважливіших ринків світу. 

У лютому 2023 року держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Південна Африка, ймовірно, повільно відходить від зближення з Москвою. Пізніше у ПАР попросили Владіміра Путіна не приїздити на саміт БРІКС, бо будуть змушені його арештувати на підставі ордеру Міжнародного кримінального суду.
 

Ще на цю тему