Молдова припинить фінансування "рупора" СНД

13:00 12.05.2023

Парламент Молдови в четвер денонсував домовленості з міждержавною телерадіокомпанією "Мир", яка функціонує в межах Співдружності незалежних держав.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Законодавча ініціатива, яку в другому читанні проголосували 56 депутатів, спрямована на "захист національного аудіовізуального простору та забезпечення інформаційної безпеки в умовах війни Росії проти України".

Роботу міждержавної телекомпанії "Мир" (МДТРК "Мир") регулювала угода, підписана країнами-учасницями Співдружності незалежних держав у 1993 році.

З другого кварталу 2022 року влада Молдови перестала перераховувати гроші телеканалу. А у квітні 2023-го Кишинів денонсував угоду з МДТРК "Мир". Тепер представництво телерадіокомпанії в Молдові мають виключити з реєстру як юридичну особу.

Путін привітав з 9 травня всіх лідерів СНД, крім президентки Молдови
Згідно з офіційними даними, з 2000 по 2022 рік представництво телерадіокомпанії "Мир" у Молдові отримало 40,3 мільйона леїв із державного бюджету.

Молдова досі залишається членом СНД, проте у квітні в країні почали процес денонсації деяких договорів у рамках Співдружності незалежних держав.

У лютому тогочасний кандидат у прем'єри, а нині чинний глава уряду Молдови Дорін Речан пообіцяв почати денонсувати угоди, укладені в межах СНД.

У березні 2022 року після подання заявки на вступ до ЄС, президентка Мая Санду зазначила, що країна обере час для виходу з СНД, коли Молдова досягне "достатнього прогресу на європейському шляху".

Ще на цю тему