Опозиційні депутати у Грузії пропонують тимчасово заборонити росіянам купувати нерухомість

18:20 10.05.2023

Двоє опозиційних депутатів у парламенті Грузії вносять проєкт закону щодо тимчасової заборони придбання нерухомості в країні росіянами, які не мають грузинської посвідки на проживання.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда".

Проєкт ініціювали Роман Горіцидзе та Хатія Деканоїдзе, які донедавна були у складі найбільшої опозиційної політсили "Єдиний національний рух".

Президентка Грузії про російський безвіз та авіарейси: це провокація
У ньому пропонують до кінця 2024 року заборонити громадянам Росії, які не мають посвідки на проживання у Грузії, купувати в країні нерухомість чи вступати у право власності у разі дарування нерухомості. Обмеження не буде поширюватися на випадки успадкування майна.

Депутати аргументують проєкт тим, що у нинішніх умовах це потрібно для захисту інтересів Грузії, а також захисту мешканців Грузії від надмірного зростання цін.

Горіцидзе заявив, що на тлі підвищеного попиту на нерухомість з боку громадян Росії ціни на житло помітно виросли і через це самим мешканцям країни стало важче придбати житло чи орендувати житло.  

За його словами, п’яту частину усієї нерухомості, проданої у Грузії протягом 2022 року, придбали громадяни Росії, а зараз тенденція лише посилюється. 

Шанси на прийняття такого законопроєкту майже відсутні з огляду на те, що правляча партія має у парламенті переконливу більшість і представники влади неодноразово заявляли, що не бачать жодних загроз у масовій міграції росіян до країни.

За результатами останніх опитувань, 79% грузин виступають проти безвізового режиму для росіян, проти реєстрації росіянами бізнесу в Грузії і проти купівлі росіянами нерухомості у Грузії.

Як відомо, масова міграція громадян Росії в Грузію почалася після початку повномасштабної війни в Україні в лютому 2022 року. Було дві великі хвилі – навесні минулого року і восени, після оголошення мобілізації на території Росії.

Ще на цю тему