Чотири елементи: Кулеба розповів, що Україна може запропонувати Латинській Америці

13:40 10.05.2023

Україна має унікальну та комплексну пропозицію для держав Латинської Америки. Яка містить в собі продовольство, високоосвічені кадри, технологічне обладнання, IT та креативні індустрії.

Про це в колонці для РБК-Україна розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Перший елемент
Як пояснив глава МЗС, першим елементом відповідної пропозиції є продовольство. Попри те, що більшість латиноамериканських країн є агропромисловими, всі вони потребують продовольства і поки що не захищені від продовольчої кризи.

"За даними сільськогосподарської та продовольчої організації ООН, дефіцит продовольства в регіоні щорічно становитиме 10% від актуальних потреб. Україна як надійний партнер та гарант глобальної продовольчої безпеки готова розширяти постачання, повертати втрачені позиції та виходити на нові ринки - там, де ми потрібні", - заявив Кулеба.

Другий
За його словами, також пропозиція включає високоосвічені кадри. За останні 10-15 років Україна готувала для латиноамериканських країн по 600-700 кваліфікованих фахівців щорічно.

"Важливо поновити та посилити цей вектор роботи. Українські професіонали у світі - це наша інтелектуальна додана вартість, яка зміцнює співпрацю та авторитет України на міжнародній арені", - зауважив міністр.

Третій
Глава МЗС нагадав і про українське технологічне обладнання для стрімкого розвитку латиноамериканських індустрій.

"Всі континентальні та окремі острівні країни Латинської Америки мають розвинену гірничодобувну галузь, яка потребує обладнання та устаткування. Ми завжди були одними з традиційних постачальників енергетичного обладнання для ГЕС і ТЕС: турбін, трансформаторів, генераторів", - повідомив Кулеба.

Він зазначив, що Україна повертатиме свої позиції на цих ринках та розширюватиме номенклатуру постачань і це "буде основою взаємовигідного партнерства, яке економічно посилює Україну і наших латиноамериканських колег".

Четвертий
Міністр підкреслив, що більшість країн Латинської Америки цікавить наш досвід та досягнення світового рівня у цифровізації, кібербезпеці, IT та у креативних індустріях.

Загалом, за словами глави МЗС все це не єдині можливі галузі співпраці. Оскільки в окремих сегментах деякі країни регіону володіють власними найпередовішими технологіями, зокрема, в ядерній енергетиці, глибоководному видобутку вуглеводнів, інформатизації банківської сфери.

"Низка країн приділяє увагу прискореному розвитку наукомістких галузей, де співпрацю з нами також радо вітають: космічній, авіабудівній, суднобудівній, автомобілебудівній, виробництву медичного обладнання та інструментів", - додав Кулеба.

Ще на цю тему