Японія веде переговори про відкриття офісу НАТО через російське вторгнення в Україну - глава МЗС

13:20 10.05.2023

Японія веде переговори про відкриття офісу зв'язку НАТО, першого у своєму роді в Азії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаяші в інтерв'ю CNN.

"Ми вже ведемо переговори, але жодних деталей ще не узгоджено", – заявив міністр.

Глава МЗС особливо відзначив вторгнення Росії в Україну минулого року як подію з наслідками далеко за межами Європи, яка змусила Японію переосмислити регіональну безпеку.

"Причина, чому ми обговорюємо це, полягає в тому, що після агресії Росії в Україні світ став більш нестабільним", – сказав він.

"Те, що відбувається у Східній Європі, не обмежується лише питанням Східної Європи, і це безпосередньо впливає на ситуацію тут, у Тихоокеанському регіоні. Ось чому співпраця між нами в Східній Азії і НАТО стає все більш важливою", – додав міністр.

Відкриття офісу зв'язку НАТО в Японії стане значним кроком для західного альянсу на тлі поглиблення геополітичних розломів і, ймовірно, викличе критику з боку китайського уряду, який раніше застерігав проти такого кроку.

Вперше про плани відкриття офісу в Японії повідомила газета Nikkei Asia минулої середи, посилаючись на неназваних японських і натівських чиновників.

НАТО має подібні офіси зв'язку в інших місцях, в тому числі в Україні і Відні. Офіс зв'язку в Японії дасть змогу обговорювати з партнерами НАТО, такими як Південна Корея, Австралія і Нова Зеландія, геополітичні виклики, нові і проривні технології і кіберзагрози.

Ще на цю тему