Кандидатом у прем’єри Болгарії висунуть єврокомісарку Габріель – ЗМІ

11:00 10.05.2023

Єврокомісарку з питань інновацій Марію Габріель, як очікують, висунуть кандидатом на посаду прем'єр-міністра Болгарії від правоцентристської партії ГЄРБ.

Про це повідомили численні болгарські ЗМІ, серед яких Дневник, з посиланням на партійні джерела, пише "Європейська правда".

Партія ГЄРБ посіла перше місце на виборах в Болгарії минулого місяця, але набрала лише близько 25% голосів. Це означає, що голова партії, експрем'єр Бойко Борисов тепер першим отримав мандат, щоб створити коаліцію. 

Багато оглядачів очікують, що він спробує зробити це в обхід налаштованих на реформи антикорупційних партій.

У вівторок Борисов заявив, що має намір сформувати уряд і 10 травня представить лідерам політичних сил у парламенті свою пропозицію щодо прем'єр-міністра.

У Болгарії провалилися коаліційні переговори, можуть пройти шості за два роки вибори
Борисов відмовився назвати ім'я кандидата, але назвав його профіль "безперечним" "для потрібного моменту". Головною метою майбутнього прем’єра Борисов назвав: "Навести порядок у хаосі. Змусити запрацювати європейські фонди та план відновлення, запустити шенгенські процедури для єврозони, реформу правосуддя".

Відомо, що 9 травня Габріель перебувала в Софії для дискусії на тему "Освіта та інновації – взаємодія та виклики".

Габріель була призначена єврокомісаркою у 2017 році. Вона замінила Крісталіну Георгієву, яка зайняла керівну посаду у Світовому банку.

Примітно, що Габріель під час депутатства у Європарламенті була доповідачкою з питання українського безвізу, який Україна врешті отримала. 

Ще на цю тему