Прем'єр Румунії запропонував перенести відзначення Дня перемоги на 8 травня

14:40 09.05.2023

Прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке ініціював визнання 8 травня офіційною датою відзначення Дня перемоги союзників над нацистською Німеччиною, разом із трансатлантичними партнерами країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Digi24.

"Щоб відновити істинний символізм капітуляції нацистської Німеччини, я разом із нашими трансатлантичними партнерами ініціюю кроки щодо визнання 8 травня офіційною датою святкування і в Румунії", – сказав Чуке.

Він зазначив, що російська пропаганда перетворила 9 травня на привід для підтримки військової агресії в Україні та перекрутила історичну правду шляхом утвердження перемоги у Другій світовій війні, як єдиної дійової особи, не згадуючи водночас про великі моменти війни, як-от висадку в Нормандії, визволення Парижа, Мадрида та Рима, Афін та більшої частини Німеччини спільними зусиллями союзних американських, британських та французьких військ, разом із національним спротивом.

"Таким чином, ми віддаємо данину поваги всім румунам, які боролися за звільнення країни та Східної Європи від нацистського ярма", – додав Чуке.

В Україні щорічно 9 травня відзначатимуть День Європи.
 

Ще на цю тему