У берегів Малайзії виявили витік нафтопродуктів — ймовірно, з «тіньового танкера» Pablo

14:20 09.05.2023

Влада Малайзії повідомила про витік нафтопродуктів, який виявили біля узбережжя. До забруднення може бути причетним «тіньовий танкер» Pablo, який вибухнув неподалік минулого тижня. 

Через декілька днів після вибуху та пожежі на танкері Pablo біля Малайзії, місцева влада повідомила про масштабний розлив, який виявили біля узбережжя, повідомляє usm.media з посиланням на The Maritime Executive. 

Королівський військово-морський флот Малайзії продовжує перебувати неподалік від судна. Один з кораблів провів операцію з розпилення води на корпус танкера задля охолодження уламків. Втім, спецгрупа пожежно-рятувального департаменту наразі не змогла розпочати свою роботу, аби перевірити, чи не було розливу з судна, та знайти зниклих членів екіпажу.

Офіційні особи в Батамі, Індонезія, на південній стороні Сінгапурської протоки, повідомили, що велику кількість нафтопродуктів почало вимивати на їхні пляжі та райони ведення рибальства. Наразі відомо про витік чотирьох тонн мазуту на пляжах Батама. За даними поліції, забруднення зосереджено в трьох місцях у східному регіоні, з орієнтовною площею розливу понад п’ять квадратних миль. 

Керівник спецпідрозділу з боротьби зі злочинністю на островах Ріау сказав журналістам, що на основі супутникових даних можна припустити, що нафтопродукти витікають саме з танкера. 

Міністерство навколишнього середовища та лісового господарства Індонезії взяло проби нафтопродуктів, аби визначити їхнє походження. 

Нагадаємо, минулого тижня на танкері Pablo, який брав участь у перевезенні підсанкційної нафти, стався вибух. Вважаються зниклими безвісти троє моряків, серед них — громадянин України.

Танкер має темну історію: повідомляється, що він перевозив іранську (за деякими джерелами, і російську) нафту. Але на момент вибуху вантажу на судні не було. Деякі повідомлення свідчать, що незадовго до вибуху Pablo готувався до перевезення іранської нафти, призначеної для Китаю.
 

Ще на цю тему