Російські загарбники терміново вивозять крадене зерно з Бердянського порту

18:00 08.05.2023

Під час насильницької «евакуації» окупованих територій Запорізької області, в Бердянському порту росіяни одне за одним вантажать судна краденим українським зерном.

Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань».

В середині квітня, під час візиту на окуповану частину Запорізької області міністра сільського господарства РФ Дмітрія Патрушева, окупанти оголосили про збільшення обсягів перевалки краденого зерна через Бердянський порт з 20 тис. до 150 тис. тонн щомісяця.

Рух вантажних суден в акваторії Бердянська міста помітно пожвавився, орієнтовно, з 18 квітня, коли за 5 днів на причалах побували щонайменше три морські зерновози. За період з 25 квітня по 5 травня у Бердянському порту зафіксовано щонайменше три балкери і одну несамохідну баржу.

Так, 25 квітня суховантаж помітили бердянці на причалі №4. Розгледіти назву судна не вдалося, дуже схоже на те, що росіяни її зафарбували на час незаконної стоянки в окупованому порту. 27 квітня, мешканці Бердянська сфотографували одразу 2 балкери: один — на виході з порту, інший — на причалі №5. 5 травня також було зафіксовано два морські зерновози: перший — у суднохідному каналі при заході в порт, другий — несамохідну баржу, яка пришвартована на причалі №4.

За останніми даними голови окупаційної «адміністрації» Запорізької області Євгена Балицького, з минулорічного врожаю в 2,5 млн тонн зернових у Запорізькій області залишився приблизно 1 млн тонн. Тобто, окупанти і колаборанти вивезли морем, залізницею і вантажними автомобілями 1,5 млн тонн зернових з окупованих районів. Загарбники вже перевиконали власний план, озвучений наприкінці березня 2023 року, на перевалку 1 млн тонн збіжжя.

На початку квітня прокурори Запорізької обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього начальника відділу оперативного реагування служби безпеки Бердянського порту Володимира Стельмаченка, який очолив захоплений окупантами порт та сприяв у перевлаштуванні його роботи на користь країни-агресора.

У січні бердянські медіа повідомляли про велику суховантажну баржу, яка у супроводі буксирів зайшла до Бердянського порту.

У червні минулого року балкер Zhibek Zholy вивіз з окупованого російськими військами Бердянська 7 тис. тонн пшениці. В середині вересня з’явилися повідомлення, що до Бердянська зайшов балкер Pawell, який вивіз чергову партію українського зерна, вкраденого окупантами.

За даними окупаційної «адміністрації» Запорізької області, у 2022 році загарбники загалом вивезли понад 300 тис. тонн зернових та олійних культур. У 2023 році рашисти планують вивезти 2 млн тон українського урожаю з окупованої Запорізької області через створену для грабунку «Унітарну зернову компанію».

Теми:

Ще на цю тему