Невизначеність щодо Чорноморської зернової ініціативи сповільнює експорт українського збіжжя

11:40 08.05.2023

Темпи постачання збіжжя з України в рамках Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море, яку підтримує ООН, уповільнилися, оскільки зростає занепокоєння покупців щодо ймовірного блокування суден у разі не продовження терміну її дії.

Про це пише Reuters.

Протягом менш ніж року її дії «зернової угоди» Україна змогла експортувати близько 29,5 млн тонн сільськогосподарської продукції, зокрема 14,9 млн тонн кукурудзи та 8,1 млн тонн пшениці.

Однак кількість суден, які приходять, аби забрати вантажі, скоротилася цього тижня до двох суден на день з трьох-чотирьох суден у середньому протягом останніх трьох тижнів”, — зазначається у публікації.

Росія погрожувала вийти з зернової угоди 18 травня. Поки про продовження дії угоди офіційно повідомлено не було. Водночас, зазначає Reuters, для відправки зерна потрібно щонайменше 9 днів, що передбачає всі необхідні перевірки.

Аналіз платформи морських та товарних даних Shipfix показав, що кількість вантажних замовлень — глобальних запитів на доступні судна для перевезення зерна з України — впала до 355 у квітні з 489 замовлень, надісланих на ринок у березні.

Наразі перед Босфорською протокою зібралася черга суден через блокування Росією проходу балкерів з українським зерном. ООН, Туреччина та Україна докладають усіх зусиль задля повноцінного поновлення зернової угоди.

Учасники технічних переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи, що відбулися у Стамбулі у п’ятницю, 5 травня, не змогли досягти угоди про допуск нових суден для транспортування збіжжя з України.

На сьогодні Спільний координаційний центр (СКЦ) не досяг згоди щодо допуску нових суден до участі в Чорноморській ініціативі. СКЦ продовжує щоденну інспекційну роботу щодо раніше допущених суден”, — повідомив за підсумками переговорів заступник речника генерального секретаря ООН Фархан Хак.

За словами Хака, генсек ООН повідомив усім сторонам — Україні, Туреччині та Росії — свої пропозиції щодо подальших дій, спрямованих на вдосконалення, продовження й розширення «зернової угоди» з урахуванням побажань сторін.

ООН закликає всі сторони продовжувати обговорення, долати оперативні виклики і працювати над повною реалізацією та продовженням ініціативи”, — додав він.

Росія погрожує вийти із зернової ініціативи з 18 травня — на половині стандартного чотиримісячного терміну дії угоди — якщо не будуть виконані її вимоги. У квітні її представники у СКЦ неодноразово створювали перешкоди для реєстрації суден у зерновій ініціативі та відмовилися працювати за планами українських портів. Це скоротило включення нових суден у зерновий коридор.

Ще на цю тему