В уряді заявили про рішення для розблокування найбільшого пункту пропуску з Польщею

13:00 08.05.2023

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури повідомило про віднайдення рішення для розблокування пункту "Ягодин-Дорогуськ".

Про це міністерство повідомило на своїй Facebook-сторінці, пише "Європейська правда".

Міністерство ухвалило рішення тимчасово призупинити вимогу щодо наявності дозволів для польських перевізників, які здійснюють перевезення до України з будь-якої країни Європейського Союзу.

Це рішення покликане вирішити ситуацію із блокуванням пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" з боку польських перевізників і задовольнити одну з ключових претензій страйкарів, а саме – накладання штрафів за відсутність дозволів для перевезень до України з третіх країн ЄС. 

"Наша позиція однозначна: такі перевезення не підпадають під Угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення та не є двосторонніми, а відповідно потребують наявності дозволів. Наразі ми надіслали лист до Єврокомісії щодо надання роз’ясненням та на цей час призупиняємо накладення штрафів. 

МЗС України направило ноту Польщі у зв'язку з блокуванням пункту пропуску на кордоні
Окремо підкреслю: з початку цього року Укртрансбезпека склала лише 4 таких постанови на польських перевізників", – зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Таким чином, з 8 травня польські перевізники зможуть виконувати перевезення з будь-якої країни Євросоюзу до України без відповідних дозволів та вимог щодо екологічних стандартів транспортних засобів.

За словами заступника міністра Сергія Деркача, зараз понад 5 тисяч вантажівок не можуть перетнути найбільший пункт пропуску на кордоні з Польщею.

"Розподілити вантажопотік в умовах обмеженої пропускної здатності та блокади морських портів неможливо. Ми вдячні нашим польським друзям за постійну підтримку у протистоянні із агресором та розраховуємо на подальший діалог для розблокування кордону. Ми зробили перший крок, чекаємо на крок назустріч", – підкреслив Деркач. 

Міністерство нагадало, що відповідно до Угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення двосторонні та транзитні перевезення не підпадають під вимогу отримання дозволів.

Ще на цю тему