До групи зі створення спецтрибуналу для рф вже приєдналися 36 країн

09:30 06.05.2023

Уже 36 країн входять до групи, яка працює над створенням міжнародного спеціального трибуналу, щоб покарати росію.

Про це сказав заступник керівника ОП Ігор Жовква в ефірі телемарафону “Єдині новини”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“До так званої керівної групи щодо створення трибуналу наразі входять 36 країн. І ця кількість буквально щоденно, щотижнево зростає. До речі, там представники не лише європейського, євроатлантичного простору , наші традиційні партнери й друзі, хто нам допомагає… До цієї групи вже ввійшло, наприклад, дві латиноамериканські країни - це Гватемала і Коста-Рика. І будемо розширювати це на інші континенти”, - сказав Жовква.

Як він зауважив, “хотілося б, щоб всі члени групи мали одностайну думку щодо формату роботи такого трибуналу”.

“Зараз триває дискусія, непростий процес. І ви знаєте, що Україна ще очікує також голосування відповідної резолюції Генасамблеї ООН. Отут, власне, ми підходимо до того, що ви кажете: для того, щоб трибунал виніс перші вироки, чи сформував певні списки, його треба утворити. І ту модель, яку обирає Україна для себе, вона до цього, або як поштовх до цього передбачає голосування резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Тому паралельно і в цій групі, і з нашими партнерами в усьому світі ми працюємо над текстом цієї резолюції”, - розповів заступник керівника ОП.

“Знову ж таки навіть слів “гібридний” там не має бути. Це має бути міжнародний трибунал Ad hoc, який винесе відповідні вироки. Тому робота триває. Тут важливо: якість набагато важливіша, ніж швидкість. Тому в нормальному темпі говоримо з нашими колегами”, - підкреслив заступник керівника ОП.

 

Ще на цю тему