У Греції заборонили брати участь у виборах партії, пов’язаній із неонацистським угрупованням

11:40 03.05.2023

Верховний суд Греції у вівторок заборонив "Національній партії", заснованій засудженим і колишнім депутатом ультраправого угруповання "Золотий світанок" Іліасом Касідіарісом, брати участь у парламентських виборах 21 травня.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Kathimerini.

Рішення грецького суду ґрунтується на ухваленому в лютому законі, який забороняє участь у виборах засудженим за низку тяжких злочинів, зокрема створення злочинної організації.

Водночас партію ЕАН, чий засновник – колишній заступник прокурора Верховного суду Греції Анастасіос Канеллопулос – заявив, що візьме на себе керівництво "Національною партією", аби та могла брати участь у виборах – судді до голосування допустили.

Участь "Національної партії" могла мати значний вплив на вибори, звужуючи можливості для майбутньої коаліції, оскільки опитування громадської думки не показують явного переможця виборів.

"Національну партію" Іліас Касідіаріс заснував у 2020 році – за кілька місяців до того, як його відправили до в'язниці разом із однопартійцями із "Золотого світанку" через убивство антифашистського репера Павлоса Фіссаса та інші злочини, включаючи вбивства, напади й керівництво злочинною організацією.

Попри ув’язнення, Касідіаріс почав публікувати для своїх прихильників голосові повідомлення й відео в YouTube, де має понад 120 тисяч підписників.

Заборони партіям брати участь у виборах у Греції ухвалюються вперше з часу повалення диктаторського режиму в країні у 1974 році.

Парламентські вибори в Греції відбудуться 21 травня. Передвиборна кампанія в країні відбудеться на тлі трагедії на залізниці та скандалу з прослуховуванням телефонних розмов опозиційних діячів і керівництва урядових і силових структур.