Єврокомісія запропонувала продовжити автономні торговельні заходи для Молдови

20:00 02.05.2023

Європейська комісія у вівторок запропонувала продовжити та розширити ще на один рік призупинення ввізних мит і квот на молдовський експорт до Європейського Союзу, відоме як Автономні торговельні заходи.

Про це повідомила пресслужба комісії 2 травня, пише "Європейська правда".

Пропозиція Єврокомісії передбачає продовження поточного призупинення ввізних мит на молдовський експорт до ЄС ще на один рік і поширення цього призупинення на всі інші тарифи та тарифні квоти на молдовський імпорт. 

"Це є чітким сигналом повної підтримки економіки Молдови з боку ЄС і сприяє подальшому пом'якшенню складної ситуації, в якій опинилися молдовські виробники та експортери через неспровоковану та невиправдану військову агресію Росії проти України", – йдеться у повідомленні комісії.

Хоча метою заходів є підтримка економіки Молдови, вони враховують можливі занепокоєння в сільськогосподарському секторі ЄС, передбачаючи механізм прискорених захисних заходів, який може бути активований у разі необхідності захисту ринку ЄС.

Як російська пропаганда атакує Молдову та як її зупиняють
Тепер пропозицію комісії розглянуть Європарламент та Рада ЄС.

Експорт Молдови до решти країн світу постраждав від військової агресії Росії проти України, оскільки часто залежав від транзиту через українську територію та українську інфраструктуру. 

Протягом останнього року, завдяки допомозі Автономних торговельних заходів, Молдова змогла переорієнтувати свій експорт через ЄС. 

Загалом експорт з Молдови до ЄС збільшився з 1,8 млрд євро у 2021 році до 2,6 млрд євро у 2022 році.

Більшість молдовського експорту вже користується безмитним доступом до ринку ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Молдовою, а обсяги та асортимент продукції, на яку поширена дія Автономних торговельних заходів, є невеликими.

Ще на цю тему