П’ять російських суден заочно арештовано через вивезення краденого українського зерна з Криму

18:40 02.05.2023

Суд наклав заочний арешт на п’ять морських суден, які здійснювали вивезення награбованого українського збіжжя з портів окупованого Росією Криму.

Про це повідомила прес-служба прокуратури АР Крим і Севастополя.

Ідеться про вантажні судна «Вєра», «Волгодон-5043», «Волгодон-205», «Волгобалт-188» і «Волгобалт-106» під російським прапором, які здійснювали систематичні незаконні заходи до закритого морського торговельного порту на території півострова.

Таким чином порушники переправляли викрадене українське зерно до третіх країн та використовували Крим, як своєрідний «логістичний хаб» у злочинній схемі”, — наголосили у прокуратурі.

Загалом у рамках цього кейсу за клопотаннями прокуратури автономії судом накладено арешти на 15 таких суден-порушників.

З липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та Севастополя, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства. Заходження суден під іноземним прапором до морських портів Криму правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

У жовтні 2022 року СБУ повідомила про підозру генеральному директору російської судноплавної компанії «Крейн Марін Контрактор», якій належать судна «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» та «Матрос Кошка», залучені Росією до вивезення краденого українського зерна.

У вересні було повідомлено про підозру капітанам суден «Матрос Кошка» і «Амур-2501» під російським прапором. Крім того, на початку вересня Шевченківський районний суд Києва заочно наклав арешт на шість російських суден, що використовуються Росією для перевезення викраденого окупантами українського зерна. Йдеться про «Амур-2501», «Алєксандр Грін», «М. Андреєв», «Фьодор», «Св. Констянтин» та «Капітан Корчін». Арешт накладено в рамках кримінального провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію (ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу).

Раніше в рамках цього провадження вже було накладено арешти на інші судна-порушники — «Матрос Кошка», «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» під російським прапором і сирійське судно Finikia, а також повідомлено про підозру капітанам російських суден «Матрос Позиніч» та «Міхаіл Нєнашев». за ч. 2 ст. 332-1 КК України.

У листопаді 2022 року СБУ повідомила про підозру капітану судна «Капітан Корчін» під російським прапором, яке брало участь у незаконному перевезенні окупантами українського зерна з Криму до третіх країн. У лютому 2023 року повідомлено про підозру капітану судна «Надєжда» під російським прапором, яке тричі за минулий рік заходило до закритого Севастопольського порту в окупованому Росією Криму. Наприкінці лютого підозри оголошено також капітанам балкерів «Сормовскій-48», «Вєра» та «Фьодор», у березні — капітану балкера «Альтарф» (раніше судно мало назву «Кудьма-4»), у квітні — капітану балкера «М.Андрєєв».

»

Ще на цю тему