Румуни зрозуміли, що довго чекатимуть на Abrams, тому поки модернізують свою копію Т-55

11:20 02.05.2023

Але обсяг оновлень буде незначним, і стосуватиметься лише "очей" та вогневої потужності танка

Сухопутні війська Румунії вирішили модернізувати всі свої наявні 54 танки TR-85 M1 Bizonul, по суті румунська вдосконалена копія радянського Т-55. Передбачається, що перша оновлена машина цього типу вийде на випробування вже в 2024 році, і це буде "проміжне рішення", поки Румунія чекатиме на поставку сучасних M1 Abrams.

Планується зокрема, що під час модернізації на TR-85 M1 Bizonul поставлять покращений стабілізатор гармати та вдосконалену систему пожежогасіння, потужнішу оптику і тепловізор, і також – новішу систему зв’язку, яка допоможе краще взаємодіяти із підрозділами на бронемашинах Piranha V 8x8.


В теорії, не виключено, що в процесі модернізації на румунські TR-85 M1 Bizonul поставлять також систему ситуаційної обізнаності Battle Command and Control Application (BC2A) від румунської компанії Interactive Software, яка зокрема дозволяє бачити усю необхідну картину на полі бою на рівні командира роти.

Але тут потрібно розуміти, що про плани румунської армії модернізувати свої TR-85 M1 Bizonul стало відомо не з офіційних урядових документів, а з виступу начальника бронетанкового управління Штабу сухопутних військ Румунії майора Сухана Іонута під час оборонного форуму FAVSA 2023. І уже з цієї обставини навряд чи варто виключати, що параметри програми по модернізації танків TR-85 M1 Bizonul можуть виявитись "плаваючими".

З іншої сторони, в даній ситуації румуни не мають іншого вибору, аніж починати модернізацію своїх TR-85 M1 Bizonul, навіть якщо вони вважають вогневу міць цих танків недостатньою, і навіть якщо програма оновлення виявиться "плаваючою".

Румуни вважають, що їм для обороноздатності країни потрібно більше танків, наприклад близько 400 одиниць M1 Abrams. Але на даному етапі Румунія через свій обмежений оборонний бюджет може собі дозволити лише 54 танки цього типу, а процедура закупівлі взагалі почнеться лише в наступному, 2024 році.

Ще на цю тему