Міжнародний центр з кримінального переслідування злочину російської агресії запрацює влітку у Гаазі 

13:00 27.04.2023

Очікується, що Міжнародний центр з кримінального переслідування злочину агресії в Україні запрацює в Гаазі вже наприкінці червня.

Про це прокурор зі зв'язків з Україною в Євроюсті Мирослава Красноборова заявила під час засідання комітету з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ Європарламенту, повідомляє Укрінформ.

“У лютому голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про намір створити такий міжнародний центр. Основна мета цього центру - координувати збір доказів, на основі яких потім можна буде будувати справи в суді щодо переслідування злочину агресії. Очікується, що він запрацює в кінці червня”, - сказала Красноборова.

Вона також зазначила, що важливо, щоб робота з розслідування злочину агресії рф в Україні включала переслідування лідерів рф за злочин агресії.

За її словами, Україна повністю вітає рішення створити такий центр і сподівається, що це пришвидшить процеси щодо притягнення до відповідальності усіх винних за злочин агресії.

Вона також сказала, очікується, що до кінця цього року центр має запрацювати на повну потужність. І низка країн вже висловили бажання направити своїх фахівців працювати у Міжнародному центрі з кримінального переслідування злочину агресії в Україні.

“Ми зараз працюємо над цим, об’єднавши зусилля. Євроюст, Єврокомісія та органи влади Нідерландів працюють над практичними питаннями, такими як, зокрема, правовий статут тих хто працюватиме в центрі, умови їхнього відрядження, рекомендації, безпека персоналу, обладнання а також захист даних і звичайно людські та фінансові ресурси”, - сказала вона.
 

Ще на цю тему