Казахстан відправив до Румунії першу партію нафти Чорним морем в обхід Росії

17:20 26.04.2023

Перша партія казахстанської нафти вирушила наприкінці минулого тижня до Румунії з порту Джейхан у Туреччині в обхід Росії, повідомляє Enkorr.

Танкер Alatau (прапор — Маршаллові острови), яким оперує судноплавна компанія «Казмортрансфлот», доставить 80 тис. тонн сирої нафти в порт Констанца, звідки сировину спрямують на нафтопереробний завод Petromodia.

Сьогодні ми спостерігаємо важливу подію для вітчизняної нафтогазової галузі. Президент не випадково надає такого великого значення новим маршрутам транспортування казахстанської сирої нафти”, — сказав генеральний директор компанії «КазМунайГаз» (КМГ) Магзум Мірзагалієв.

КМГ володіє румунськими компаніями Rompetrol і Petromedia. Раніше Румунія імпортувала значну кількість сирої нафти з Казахстану, але вона надходила через порт Новоросійськ у Росії. Уникнення Росії стало можливим після того, як Казахстан домовився з Азербайджаном про використання трубопроводу «Баку—Тбілісі—Джейхан».

Згідно з п’ятирічним контрактом, 1,5 млн тонн казахстанської нафти на рік буде надходити в порт Джейхан у Туреччині, звідки казахстанські й азербайджанські танкери будуть її транспортувати.

У 2022 році Казахстан був найбільшим постачальником сирої нафти в Румунію, тоді було відвантажено сировини на €3,04 млрд.

Теми: