Укрзалізниця відновила транзитні перевезення української сільгосппродукції через Польщу

12:20 25.04.2023

"Укрзалізниця" відновила перевезення української сільськогоспродукції на експорт транзитом через територію Польщі.

Про це повідомили у пресслужбі УЗ, пише ZN.UA.

На вимогу Польщі такі перевезення були припинені з 15 квітня. Тепер "Укрзалізниця" відновлює експортні перевезення українських сільськогосподарських вантажів залізничним транспортом через територію Польщі. Відвантаження дозволено для наземного транзиту і для транзиту до морських портів Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце і Шецин.

УЗ вітає рішення про скасування обмежень на переміщення сільськогосподарських вантажів з України територією Польщі та проводить постійну оперативну роботу спільно з вантажовідправниками для синхронізації перевезень і зменшення черг на прикордонних переходах. Водночас залишається невирішеним питання про 3 тисяч вагонів з українською сільгосппродукцією, які були завантажені та прийняті до перевезення транзитом до введення конвенційної заборони польськими перевізниками.

Як повідомлялося, Польща, Угорщина, Болгарія, Словаччина і Румунія заборонили імпорт українських сільгосптоварів, але дозволили їх транзит. Переважно українські вантажі прямують до портів на Балтійському морі, які розташовані на території Польщі та Німеччини, а також до чорноморських портів Румунії та Болгарії. Вийти на ці маршрути українців змусило те, що їхні власні гавані заблокували російські агресори.

Країни Центральної Європи відмовилися приймати українську агропродукцію, мотивуючи це захистом внутрішнього ринку. Транзит потрапив під заборону переважно з тієї причини, що ці країни сумнівалися, що транзитні товари з України й справді попрямують далі, а не залишаться на ринкові сусідок. Хоча існують рішення, котрі дозволяють розв’язати цю проблему без радикальних обмежувальних заходів.

Ще на цю тему