Копенгаген і Фарерські острови посперечалися через російські судна, що могли діяти як шпигунські

15:40 24.04.2023

Матеріал низки ЗМІ про те, що російські судна могли активно шпигувати у Північній Європі, спричинив суперечку між політиками з Копенгагена та Фарерських островів, автономії у складі Данії, про подальшу політику Фарерів щодо суден РФ.

Про це повідомляє DR, пише "Європейська правда".

У розслідуванні суспільних мовників Данії, Швеції, Норвегії та Фінляндії йшлося про те, що два російські риболовецькі судна з радіоелектронним обладнанням на борту, Lira та Ester, понад 200 разів заходили у фарерські порти протягом 2015-2022 років.

Деякі політики із Копенгагена після того заговорили, що питання допуску російських суден у порти Фарерів вже перейшло зі сфери торгівлі до сфери нацбезпеки, і його мала би розглянути національна влада. 

Зокрема, про це заявив лідер консерваторів Сорен Папе Поульсен. За його словами, зараз "вже байдуже" до риболовецьких угод між Фарерськими островами і Росією, і Фарери повинні невідкладно заборонити допуск російських суден. 

Проте віцепрем’єр і міністр закордонних справ Фарерських островів Хегні Хойдал висловив незгоду з такою позицією, натякнувши, що це втручання у самоуправління островів.

"Чутки про наївність Фарерських островів у важливих політичних питаннях і поточній геополітичній ситуації – дуже перебільшені… Ми ставимося до цих фактів так, як і має бути – серйозно", – зауважив він.

Міністр зазначив, що Фарери вже посилили контроль за усіма риболовецькими і торгівельними суднами та їхньою діяльністю і регулярно проводять оцінку ситуації, отримуючи інформацію від відповідних відомств. За його словами, протиправна діяльність у фарерських водах буде мати наслідки. 

Фарерські острови мають широку автономію у складі Данії та навіть не входять до Євросоюзу. Фарери приєдналися до санкцій ЄС проти Росії у зв’язку з її війною проти України, проте досі залишили винятки у торгівлі. Серед іншого, російські риболовецькі судна досі можуть заходити у їхні порти, хоча Данія це заборонила. 

Ще на цю тему