Двом ексспівробітникам СБУ в Криму загрожує 15 років в'язниці за хакерські атаки на Україну

17:00 19.04.2023

Служба безпеки України передала до суду справу проти двох своїх колишніх співробітників у Криму, які після окупації півострова перейшли на роботу до ФСБ Росії.

Там вони увійшли до складу підконтрольного російській спецслужбі хакерського угруповання «Armageddon», повідомляє Крим.Реалії з посиланням на пресслужбу СБУ.

За даними українських правоохоронців, з 1 січня 2020 до 10 березня 2021 років зловмисники здійснили серію масштабних кібератак на урядові структури України. Під час одного з кіберінцидентів фсб намагалась отримати доступ до секретних даних вищих органів влад України.

Пізніше українська спецслужба встановила особи обох обвинувачених. 2021 року СБУ перехопила їхні розмови та отримала докази їх причетності до кібератак на Україну.

«І це при тому, що вони використовували власні вірусні програми фсб, а також засоби анонімізації та «прикриття» у мережі «Інтернет»», – розповіли в СБУ.

Ексспівробітники СБУ звинувачуються за двома статтями Кримінального кодексу ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання у роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів) та автоматизованих систем). Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі.

На початку квітня українські правоохоронці завершили розслідування проти колишнього начальника Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим Олега Кулініча, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Росії. Кулініча затримали 16 липня 2022 року. Йому було оголошено підозру в державній зраді, створенні злочинної організації, самовільному відході з місця служби в умовах воєнного стану, заволодінні зброєю та її незаконному зберіганні.
 

Ще на цю тему