Росія є найбільшою прямою загрозою безпеці НАТО – Столтенберг

09:40 19.04.2023

Росія порушує міжнародні угоди про контроль над озброєннями і є найбільшою прямою загрозою безпеці країн Північноатлантичного альянсу.

Про це на 18-й щорічній конференції НАТО з контролю над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження зброї масового знищення сказав генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє Суспільне

Він зазначив, що Кремль вирішив демонтувати контроль над озброєннями та підірвати стратегічну стабільність, припинивши свою участь у Договорі СНО, не дотримуючись Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, посиливши провокаційну ядерну риторику та погрожуючи розміщенням тактичної ядерної зброї в Білорусі.

"Це безвідповідальні дії, спрямовані на те, щоб стримати союзників по НАТО від підтримки України, але вони не спрацюють, тому що поки ми сприймаємо погрози Росії серйозно, нас не залякаєш. Росія є найбільшою прямою загрозою нашій безпеці", — наголосив Столтенберг.

Він також згадав "ширший ланшафт світової безпеки".

"Китай швидко нарощує свій ядерний арсенал без жодної прозорості щодо своїх можливостей. Іран і Північна Корея відверто розробляють власні ядерні програми", — зауважив він.

"Деякі з найуспішніших угод щодо контролю над озброєннями були досягнуті в періоди загострення напруженості. Так сталося під час холодної війни. І зараз це може повторитися", — зазначив Столтенберг.

Він наголосив, що у довгостроковій перспективі потрібно переосмислити та адаптувати підхід до більш безпечного та конкурентного світу.

"А це означає взаємодію з Китаєм, який, за оцінками, матиме 1500 боєголовок до 2035 року. Як глобальна сила, Китай несе глобальну відповідальність, і Пекін виграє від підвищення прозорості, передбачуваності та безпеки угод про контроль над озброєннями", — резюмував Столтенберг.
 

Ще на цю тему