Китай імпортував через порт Новоросійськ мідні сплави з окупованої території України

19:20 18.04.2023

Китайська торгово-виробнича компанія Quzhou Nova закуповувала злитки мідного сплаву у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування (ДЗММ) на тимчасово окупованій території Донецької області, постачання яких здійснювалося через порт Новоросійськ.

Про це свідчать дані російської митниці, повідомляє Reuters.

За даними митниці, відвантаження мідного сплаву з заводу здійснювалося через порт Новоросійськ”, — інформує агентство.

Зокрема, Quzhou Nova придбала щонайменше 3,22 тис. тонн злитків мідного сплаву у ДЗММ на $7,4 млн. Постачання тривало з 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року.

Митна інформація, отримана від одного постачальника даних комерційної торгівлі, та перехресно перевірена двома іншими, демонструє один із перших доказів торгівлі Китаю з анексованими Росією регіонами України після початку війни 24 лютого 2022 року (…) Дані базуються на товаросупровідних і митних документах, таких як коносаменти та транспортні накладні, і отримані від кількох митних департаментів, державних органів та інших партнерів”, — зазначає агентство.

Quzhou Nova запевнила агентство, що не займається імпортно-експортними операціями, пов’язаними з торгівлею мідними сплавами. Митна служба Китаю не надала детальної інформації. Міністерство торгівлі Китаю не відповіло на запит про коментарі.

Дебальцевський завод металургійного машинобудування спеціалізується на виробництві обладнання для чорної металургії, гірничодобувної промисловості, цементних підприємств, має ливарне виробництво.

Санкції США, запроваджені 21 лютого 2022 року (за три дні до вторгнення Росії до України), забороняють експортно-імпортні операції з так званими ДНР і ЛНР. Через два дні Євросоюз оголосив про обмежувальні заходи, включаючи заборону на імпорт товарів з двох регіонів. Китай не забороняє своїм компаніям торгувати з окупованими територіями України, але вони ризикують потрапити до західних чорних списків.

Ще на цю тему