У Німеччині фіксують бум продажу товарів у сусідні з РФ країни: можливий обхід санкцій – ЗМІ

18:30 17.04.2023

Сусідні з РФ країни купують дедалі більше німецьких товарів і, ймовірно, обходячи західні санкції, продають їх Москві.

Про це йдеться в матеріалі Spiegel, пише Європейська правда.

В матеріалі йдеться, зокрема, про Вірменію, яка протягом двох років в чотири рази збільшила свій експорт до Росії приблизно до 2,5 мільярдів доларів.

Крім традиційних фруктів і горіхів, а також вина і коньяку торгової марки "Арарат" за останній рік Вірменія почала експортувати високотехнологічні і промислові товари усіх видів.

У 2022 році Вірменія поставила російським клієнтам електронного обладнання на 460 мільйонів доларів. Продажі техніки зросли з 14 млн доларів до 158 млн доларів. 

У грудні експортні доходи німецьких компаній від вірменського бізнесу були на 287% вищими за середній показник за 2018-2020 роки.

Окрім Вірменії, Казахстан також почав купувати більше німецьких товарів. Експортні доходи німецьких компаній зросли на 210% порівняно із середнім показником за 2018–2020 роки. У Киргизстані приріст становить аж 1157%. 

Зміни в торговельних потоках настільки масштабні, що аналітики Європейського банку реконструкції (ЄБРР) говорять про "Євразійський обхідний шлях".

Представники німецького бізнесу зазначають, що торговий бум можна пояснити й іншими факторами.

Зокрема, до вторгнення багато німецьких компаній використовували Росію як центр збуту, звідки товари доставляли в Єреван і Астану. Оскільки через санкції це вже неможливо, поставки здійснюються напряму в ці країни.

Також у Вірменії і Казахстані збільшується кількість потенційних клієнтів через велику кількість мігрантів з Росії.

Водночас, як зазначає Spiegel, навряд чи ці причини можуть пояснити такий бум продажів німецьких товарів у сусідні з РФ країни.
 

Ще на цю тему