Польща тимчасово заборонила імпорт зерна та інших продуктів з України

12:00 15.04.2023

Польський уряд вирішив тимчасово заборонити ввезення зернових та десятків інших продуктів харчування з України.

Як пише ZN.UA, про це повідомив лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський, пише RMF24.

Качинський наголосив, що представники Варшави залишаються друзями та союзниками для Києва "без найменших змін", тому будуть надалі підтримувати його. Причина такого "важкого" рішення в потребі захищати інтереси власних громадян, оскільки на їх становище може вплинути потенційна "далекосяжна криза" в аграрному секторі через імпорт українського продовольства.

"Це і в інтересах України – тому що наші друзі не зацікавлені, щоб Польща занурювалася в кризу і до влади прийшли люди, які змінять політику радикальної підтримки України", – наголосив Качинський.

Політик пояснив, що заборона була введена з урахуванням асиметрії між польським та українським сільським господарством, зокрема, через різницю в якості землі, площах та дешевшу робочу силу в нашій державі.

"Ми поінформували наших українських друзів про рішення і готові в будь-який момент, можливо, найближчими днями, почати переговори, щоб врегулювати це питання у формі міждержавної угоди", – додав він.

Качинський повторив, що Варшава прагне мати якомога тісніші відносини з Києвом, але "польське сільське господарство треба захищати".

Згідно з постановою, яку напередодні опублікував міністр розвитку та технологій Вальдемар Буда у Twitter, Польща поки що заборонить ввезення нашого зерна та інших товарів на свою територію лише до 30 червня 2023 року. 

Йдеться, зокрема, про припинення постачання зерна, цукру, сухих кормів, насіння, хмелю, льону, коноплі, фруктів та овочів, продуктів переробки фруктів та овочів, вина, яловичини та телятини, молока та молочних продуктів, свинини, баранини, яєць, м'яса птиці, меду та етилового спирту сільськогосподарського походження.

Минулого тижня Україна вирішила тимчасово утриматися від експорту в Польщу чотирьох зернових культур: пшениці, кукурудзи, соняшника і рапсу – через зернову кризу в Європейському Союзі. Занадто дешеве українське зерно стало причиною хаосу в ЄС, на тлі якого в Польщі звільнився міністр сільського господарства Генрік Ковальчик.

Тим не менш, тепер Міністерство аграрної політики та продовольства України шкодує через рішення Польщі щодо призупинення поставок з нашої держави. Там кажуть, що заборона стосується не лише ввезення, а й транзиту через країну.

У відомстві зазначили, що завжди виступали й виступають за "відкриту, конструктивну і взаємовигідну співпрацю відповідно до Угод про асоціацію та вільну торгівлю між Україною та ЄС".

Як зазначили в Мінагрополітики, постанова польського уряду суперечить домовленостям між двома країнами. Йдеться про рішення утриматися від експорту чотирьох культур і згоду, досягнуту цього тижня, щодо розвитку взаємовигідної співпраці в сфері сільського господарства та вирішення проблем логістики.

"Ми розуміємо, що у польських фермерів склалась складна ситуація, проте наголошуємо, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України. Саме на території України йде війна, саме українські фермери зазнають колосальних збитків від війни Росії проти України, і саме українські фермери гинуть на своїх полях від російських мін. При цьому українські агровиробники з розумінням ставляться до потреб польських колег, сподіваються на взаєморозуміння та очікують конструктивного діалогу для прийняття узгодженого рішення", – йдеться в заяві. 

Мінагрополітики наголосило, що "односторонні кардинальні дії" не допоможуть швидше вирішити проблему, та запропонувало Варшаві найближчими днями узгодити новий Меморандум про взаєморозуміння з урахування інтересів обох сторін для "конструктивного надійного ефективного співробітництва" та врегулювання "належним чином" транзиту агропродукції з України територією Польщі.

"Ми готові до співпраці з польською стороною в проведенні ретельного розслідування будь-яких зловживань, які могли мати місце в цьому питанні і призвели до нинішньої ситуації, що не відповідає інтересам ані Польщі, ані України. Кризові явища мають підштовхнути наші держави до ще більш тісної взаємодії в усіх галузях, аби усунути першопричину цих проблем – російську агресію", – додали там.
 

Ще на цю тему