Парламент Грузії повторно надіслав на розгляд Венеційської комісії проєкт щодо зменшення впливу олігархів

20:00 15.04.2023

Парламент Грузії вдруге передав на розгляд Венеційської комісії проєкт закону "Про деолігархізацію", до окремих деталей якого комісія раніше висловила зауваження. 

Після першого висновку "Венеційки" проєкт зазнав значних змін. Спікер парламенту Шалва Папуашвілі знову спрямував його для оцінювання та висловив сподівання, що розгляд відбудеться швидко, пише Європейська правда.

З проєкту прибрали положення, якими дуже впливовим бізнесменам забороняли фінансування політсил та ЗМІ. Ведення реєстру олігархів передали від уряду до Антикорупційного бюро, яке підзвітне парламенту та міжвідомчій раді з питань боротьби з корупцією. 

Рішення Антикорупційного бюро щодо визнання особи олігархом можна оскаржувати у двох судових інстанціях і воно набуватиме чинності вже після завершення розгляду. 

Фактично єдині обмеження щодо олігархів стосуватимуться участі у процесі приватизації державної власності.  

Водночас, критерії визначення, кого можна вважати олігархом, суттєво не змінилися – такими пропонують вважати осіб, які беруть участь у політичному житті, мають значний вплив на ЗМІ і підтверджений розмір майна в 1 млн разів перевищує розмір прожиткового мінімуму (тобто, приблизно від 100 млн доларів). 

В опозиції критикують змінений проєкт за те, що там врахували інтереси засновника правлячої "Грузинської мрії" Бідзіни Іванішвілі і влада готова "закрити очі на олігархів опозиції", аби не позбавляти впливу свого неформального лідера. 

Венеційська комісія мала зауваження до першої редакції проєкту і в частині, що стосується критеріїв, і щодо інструментів правового захисту для осіб, які можуть потрапити під дію закону.

Також експерти радили обирати не "персоналізований", а системний підхід і вирішувати проблему впливу олігархів на політичне життя країни можна через системні заходи у багатьох сферах – спеціальні запобіжники у законах щодо медіа, монополій, політичних партій, боротьби з корупцією, відмиванням коштів тощо.

Схвалення проєкту входить до переліку 12 рекомендацій Єврокомісії, які Тбілісі має виконати для отримання статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.
 

Ще на цю тему