Reuters: Китай купив у Росії крадену українську мідь

10:00 15.04.2023

Китайська фірма "Quzhou Nova" закупила не менше 3220 тонн мідного сплаву в зливках на загальну суму 7,4 мільйона доларів у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування з 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Reuters.

Видання пише, що митна інформація, отримана від одного постачальника даних комерційної торгівлі та співставлена з двома іншими джерелами, містить докази торгівлі Китаю з окупованими Росією регіонами України.

"Quzhou Nova", торгово-виробнича компанія, розташована в місті Кучжоу в східній провінції Чжецзян, повідомила виданню, що не займається торгівлею міддю у зливках.

Коли журналісти показали документи з деталями експорту в митних даних, про які йшлося вище, в компанії заявили, що їм "важко зрозуміти документи, оскільки вони не мають печатки та підпису", і запропонували уточнити данні у митниці

Видання зазначає, що база данних, звідки воно й отримало документи, не відображає на своїх матеріалах підписів та печаток. 

Митна служба Китаю відмовилася надати дані щодо "Quzhou Nova", оскільки "торгові дані компанії не розкриваються в нашому публічному просторі". Згідно з державною митною статистикою, Китай імпортував з Росії міді та мідних сплавів на 852 мільйони доларів з жовтня минулого року по лютий 2023.

Джерело на Дебальцевському комбінаті, яке побажало залишитися невідомим, повідомило виданню, що підприємство дійсно виготовляє мідь у зливках, але не сказало, чи купував Китай цю мідь, чи ні. "Це комерційна таємниця", - пояснило джерело.

Керівництво Дебальцевського комбінату не відповіло на запит видання щодо коментарів ні телефоном, ні письмово.

Федеральна митна служба Росії також повідомила, що "інформація про компанії є конфіденційною та не розголошується".

У Кремлі заявили, що не знають, чи правдива інформація Reuters і додали, що "навіть не орієнтуються у цій темі".

Нагадаємо, глава МЗС Китаю Цінь Ган, зазначив, що політика Китаю щодо війни залишається без змін. За його словами, Китай хоче, щоб було укладено мирну угоду, і не підливатиме "масла у вогонь".
 

Ще на цю тему