Румунія затвердила перехід на F-35, але чекати їх будуть дуже довго

13:40 12.04.2023

Повітряні сили Румунії поки спираються на вживані F-16 та такий раритет, як МиГ-21, тому замовлення F-35 цілком логічне

Румунія офіційно затвердила намір закупити винищувачі п'ятого покоління F-35 й відповідне рішення було затверджено Вищою радою національної оборони країни сьогодні 11 квітня.

Відповідно до повідомлення цього органу країна також буде розвивати можливості протиповітряної оборони, а також "можливості високоточного вогню та ударів на значні відстані". І все це з огляду на загрозу з боку РФ та необхідності підтримки безпеки всього регіону, включно із Молдовою.

Поки у Бухаресті затвердили лише сам намір закупити F-35, без оголошення кількості та бюджету на цю закупівлю. Але у будь-якому випадку мова не йде про короткострокову перспективу, бо раніше у міноборони Румунії повідомили, що якщо всі бюрократичні процедури будуть узгоджені 2023-2024 роках, то перша повноцінна ескадрилья F-35 буде сформована лише після 2030 року.

Для самих повітряних сил закупівля F-35 вкрай важлива, бо на озброєнні країни - 17 F-16 та очікується ще 32, які були придбані у Норвегії, а також 22 одиниці МиГ-21. При цьому для Румунії попереду ще узгодження закупівлі із США, проходження всіх процедур укладання контракту та підготовка пілотів, техніки та інфраструктури. При цьому лише питання узгодження може затягтись на роки.

 

Ще на цю тему