Рф приховує місцезнаходження своїх танкерів за допомогою GPS-спуфінгу

18:00 11.04.2023

Російські танкери поблизу порту Новоросійськ намагаються «обдурити» GPS-приймачі. Так, росія приховує реальне місцезнаходження суден, що порушують санкції.

«Вже кілька днів маємо шикарний приклад використання РФ технології GPS-спуфінгу поблизу вихода/входу з порту Новоросійськ», - повідомив керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко у Фейсбуці.

Так, росіяни застосовують технологію GPS-спуфінгу, аби приховати факти заходів танкерів у порт Новоросійська. Потужний передавач в аеропорту «Геленджик» спотворює дані AIS танкерів з російською нафтою. 

«Наприклад, показується, що танкер, нібито, вийшов з італійського порту Августа 25 березня прямує до італійського порту Таранто, куди планує прибути 15 квітня. Так, дані AIS «свідчать», що судно протягом 20 днів долає відстань у 600 км», — зазначив Клименко.

В результаті, аналітики пишуть, що нафтовий трафік з росії зменшується, а європейські танкери не порушують ембарго. 

«А потім в цих агенціях виходить новина, що нафтовий трафік з РФ зменшується, танкери не порушують ембарго, отже все ок. І ця інформація поширюється, копіпаститься тисячами ЗМІ, лягає до аналітичних звітів і в результаті викривляє вже не радіосигнали, а політичні висновки», - додає Андрій Клименко.
 

Ще на цю тему