Найбільша опозиційна партія Грузії запропонувала вимоги до партії влади

09:40 11.04.2023

Грузинський "Єдиний національний рух" (ЄНР) висунув чотири ключові вимоги до партії влади та запропонував іншим опозиційним силам приєднатися до вимог. 

Про це повідомляє видання «Новости-Грузия», пише Європейська правда.

Вимоги озвучили на мітингу, який ЄНР зібрав під парламентом до річниці жорсткого розгону радянськими військами мітингу у Тбілісі у 1989 році, коли загинули понад 20 і постраждали сотні людей. 

ЄНР вимагає, по-перше, звільнити з-під варти Лазаре Григоріадіса, якого звинувачують у нападах на поліцію під час протестів проти законів про "іноагентів; по-друге - негайно звільнити з посад суддів, які опинились під санкціями США; по-третє - звільнити Міхеїла Саакашвілі та засновника телеканалу Mtavari Ніку Гварамія, який ув’язнений за судовим вироком.

Четверта вимога - виконати усі 12 рекомендацій ЄС, які є передумовою отримання статусу кандидата для Грузії, зокрема щодо зменшення впливу олігархів, судової та виборчої реформи. 

У ЄНР наполягають, що питання звільнення Саакашвілі - не партійний, а загальний інтерес, тому що те, як ставляться до третього президента у в’язниці, і можливі наслідки для його здоров’я ставлять під питання подальший рух Грузії до Євросоюзу. 

Учасники мітингу гукали "Сухумі!" та "Цхінвалі!", спікер, який виступав у цей момент, наголосив, що мова йде про мирну реінтеграцію цих територій. 

Серед учасників був також експрезидент Георгій Магвелашвілі. 

Акцію завершили виконанням гімнів Грузії, України та ЄС.
 

Теми:

Ще на цю тему