19 років в'язниці: у Росії винесли найжорстокіший вирок за антивоєнний підпал

13:40 10.04.2023

У Росії військовий суд призначив по 19 років в'язниці двом жителям міста Байкал Челябінської області, які жбурнули "коктейль молотова" в будівлю міської адміністрації, де знаходився зокрема військово-обліковий стіл. 

Як пише опозиційний телеграм-канал "Зона солідарності", Олексій Нурієв та Роман Насриєв атакували адміністративну будівлю пляшками із запальною сумішшю у жовтні 2022 року. В результаті їхніх дій загорівся лінолеум в одній з кімнат. Загоряння загасив сторож, ніхто не постраждав.

Друзі були затримані через кілька годин після підпалу. На суді вони заявили, що своїми діями хотіли висловити незгоду з війною і мобілізацією.

Однак суд визнав їх винними у скоєнні "терористичного акту" і в "проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності". Обом призначили по 19 років ув'язнення: перші 4 роки – у в'язниці, а наступні – в колонії суворого режиму.

Відзначається, що на сьогодні це найжорсткіший вирок, винесений в Росії за антивоєнний підпал.

"Можливо, таке необґрунтовано жорстоке звинувачення пов'язане з тим, що фігуранти справи з умовно лояльного до влади середовища: Олексій Нурієв — співробітник МНС, а Роман Насриєв працював водієм у позавідомчій охороні, що відноситься до Росгвардії", – пише "Зона солідарності".

Ще на цю тему