На який вкрай цікавий об'єкт "ВКС" РФ могла завітати "бавовна" у поки окупованій Феодосії у Криму

15:00 09.04.2023

Цей об'єкт під Феодосією часто називаються "станцією космічного моніторингу", хоча до космосу він не має жодного відношення, а є одним з ключових об'єктів ППО півострова

По окупованому Криму знову прокотилась "бавовна" на цей раз поряд із Феодосією жителі якої масово повідомили про серію потужних вибухів.

Хоча це не завадило місцевому гауляйтеру Аксенову повідомити, що одну ракету збили і на землі руйнувань немає.

Але сама бавовна у районі Феодосії більш ніж цікава тим, що це поки найвіддаленіший населений пункт окупованого Криму, в якому несподівано стало "тривожно". Й до найближчого гіпотетичного пускового району близько 300 км.

А ще цікавіше, що військових об'єктів у районі цього міста доволі незначна кількість у порівнянні із іншими районами Криму. У самому місті є військові частини, зокрема пункти постійної дислокації 56-го десантно-штурмового полка, 501-го російського окремого батальйону морської піхоти, 31-ий випробувальний центр, який спеціалізується на морському озброєнні.


Але це все знаходиться у межах міста, а поряд з ним знаходиться дійсно вкрай цікавий об'єкт, який відповідає меті далекобійного ракетного удару - позиції окремої радіолокаційної роти, військова частина 66571, поряд з якою знаходяться позиції 18-го зенітного ракетного полку на С-400. Цей об'єкт попри доволі малопомітну назву доволі відомий, й навіть є однією з туристичних цікавинок Феодосії й часто іменуються, як "центр моніторингу космічного простору".

Але до космосу він має доволі віддалене відношення, бо за публічною інформацією під радіопрозорими куполами за часи СРСР знаходились антени РЛС комплексу 57У6 "Перископ-ВМ", який призначений для виявлення повітряних цілей, зокрема й крилатих малопомітних ракет на фоні гірського рельєфу в умовах активно використання противником завад.

Водночас боєздатність цього радянського комплексу під питанням, а орієнтовна з 2016 року помічено, що поряд з куполами розгорнута РЛС "Небо-У", яка призначена для далекого радіолокаційного огляду. Зокрема декларується максимальна дальність виявлення повітряних цілей на дальності до 700 км, а цілі типу винищувач на висоті 10 км - на відстані 310 км.

Згодом у РФ була розроблена її модернізована версія, яка візуально схожа - "Небо-Т", яка почала надходити у війська лише у 2020 році та може виявляти балістичні цілі на дальності до 600 км. Такі РЛС є більш ніж коштовними та дефіцитними для РФ і відіграють одну з ключових ролей в забезпеченні стійкості та оглядовості всієї протиповітряної оборони.

Й тому їх ураження має більш ніж вагоме значення та дозволяє знизити можливості протиповітряної оборони РФ у окупованому Криму.

Ще на цю тему