Британська фірма продала в РФ забороненої електроніки на мільярд доларів – FT

20:40 07.04.2023

Британська компанія Mykines Corporation за останній рік поставила в Росію рекордні обсяги електроніки, більша частина якої внесена до санкційних списків. 

Про це пише The Financial Times, повідомляє УНІАН.

Згідно з митними документами, з якими ознайомилися журналісти, компанія постачала до Росії напівпровідники, сервери, ноутбуки, комп'ютерні компоненти, телекомунікаційне мережеве обладнання та побутову електроніку вже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Йдеться зокрема про продукцію Huawei, Intel, AMD, Apple і Samsung.

Загальна вартість поставленого - близько 1,2 мільярда доларів, у тому числі підсанкційна електроніка на суму в 982 млн доларів. Зазначається, що компанія Mykines торгувала з Росією і до 2022 року, але саме після введення західних санкцій обсяги її продажів різко зросли. 

Журналісти також з'ясували, що через ланцюг контрагентів одержувачем частини цієї продукції могла бути держкорпорація "Ростех", яка проектує і виробляє в тому числі озброєння – зокрема авіаційну техніку.

Як показало розслідування, проведене групою міжнародних експертів, Росія вдало обходила багато санкцій на постачання критичних товарів з перших днів війни. Як мінімум до листопада Росія продовжувала отримувати іноземні компоненти, які використовувала для виробництва зброї.

Як пише Bloomberg, в цілому Росії вдалося повернути імпорт до рівня 2020 року. Основні потоки поставок тепер йдуть через Туреччину, Об'єднані Арабські Емірати і Казахстан.

В даний час західні країни працюють над тим, щоб перекрити канали, через які Росія обходить санкції. Майбутні санкційні пакети, як очікуються, будуть спрямовані в першу чергу на це.
 

Ще на цю тему