У Грузії засудили до 5 років в’язниці колишнього очільника Служби державної безпеки

19:40 05.04.2023

Колишнього керівника Служби державної безпеки Грузії Сосо Гогашвілі засудили до п'яти років позбавлення волі.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише Європейська правда.

Міський суд Тбілісі визнав Гогашвілі винним за п'ятьма статтями кримінального кодексу, зокрема щодо незаконного зберігання зброї. 

Слідство стверджує, що у період роботи на посаді з 2015 до 2018 року Гогашвілі скористався доступом до інформації та передав частину таємної інформації іншій особі, умисно розголошуючи державну таємницю. 

Також заявили, що він незаконно отримав відеоматеріали щодо приватного життя декількох осіб, а також незаконно придбав та зберігав кілька одиниць вогнепальної зброї і боєприпасів, частина з яких були зареєстровані на ім’я родича. 

Сосо Гогашвілі затримали в липні 2022 року. За кілька днів до його затримання з’явилися записи з редакційної наради опозиційного телеканалу "Мтаварі". Вони дали підстави вважати, що матеріали для журналістських розслідувань надавав Гогашвілі.  

Перед арештом Гогашвілі написав у своєму Facebook, що має компромат на чинну владу. Вже під арештом він продовжив розголошувати інформацію.

Так, він змалював систему таємного прослуховування та заявив, що лише цією роботою займаються 2 тисячі оперативників і що матеріали буцімто передають співзасновнику правлячої партії "Грузинська мрія" Бідзіні Іванішвілі. 

Адвокат Гогашвілі заявляв, що перед затриманням він встиг передати документи з доказами фальсифікацій на останніх місцевих виборах у країні восени 2021 року.

У владі назвали твердження Гогашвілі "абсурдом" і спробою ухилитися від відповідальності.
 

Ще на цю тему