Ще одному російському капітану оголосили підозру за перевезення награбованого в Україні зерна

21:00 31.03.2023

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру ще одному капітану, який причетний до перевезення викраденого українського зерна із Севастопольського порту в окупованому Росією Криму.

Як пише изданіе Порті Украіни про це повідомила прес-служба прокуратури.

Встановлено, що громадянин РФ у 2022 та 2023 роках здійснив 3 заходження на російському судні «Альтарф» (раніше мало назву «Кудьма-4») до закритого морського торговельного порту Севастополь для завантаження награбованим українським збіжжям. Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав автоматичну ідентифікаційну систему (AIS) та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого півострова”, — вказала прес-служба.

Дії підозрюваного кваліфіковано за фактом порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Після повномасштабного вторгнення в Україну, Росія почала активно використовувати тимчасово окупований Крим як «сіру зону» для перевезення та подальшого збуту награбованого українського зерна до третіх країн. Тому прокурори автономії продовжують наполегливо працювати задля встановлення усіх причетних до організації цієї незаконної схеми. Зокрема, вже повідомлено про підозри окупаційному «міністру сільського господарства Республіки Крим», директору компанії-судновласника та дев’ятьом капітанам російських суден.

У листопаді 2022 року СБУ повідомила про підозру капітану судна «Капітан Корчін» під російським прапором, яке брало участь у незаконному перевезенні окупантами українського зерна з Криму до третіх країн. У лютому 2023 року повідомлено про підозру капітану судна «Надєжда» під російським прапором, яке тричі за минулий рік заходило до закритого Севастопольського порту в окупованому Росією Криму. Наприкінці лютого підозри оголошено також капітанам балкерів «Сормовскій-48», «Вєра» та «Фьодор».

У жовтні 2022 року СБУ повідомила про підозру генеральному директору російської судноплавної компанії «Крейн Марін Контрактор», якій належать судна «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» та «Матрос Кошка», залучені Росією до вивезення краденого українського зерна.

У вересні було повідомлено про підозру капітанам суден «Матрос Кошка» і «Амур-2501» під російським прапором. Крім того, на початку вересня Шевченківський районний суд Києва заочно наклав арешт на шість російських суден, що використовуються Росією для перевезення викраденого окупантами українського зерна. Йдеться про «Амур-2501», «Алєксандр Грін», «М. Андреєв», «Фьодор», «Св. Констянтин» та «Капітан Корчін». Арешт накладено в рамках кримінального провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію (ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу).

Раніше в рамках цього провадження вже було накладено арешти на інші судна-порушники — «Матрос Кошка», «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» під російським прапором і сирійське судно Finikia, а також повідомлено про підозру капітанам російських суден «Матрос Позиніч» та «Міхаіл Нєнашев». за ч. 2 ст. 332-1 КК України.

Ще на цю тему