"оплот руского міра": путін підписав указ про "нову концепцію" зовнішньої політики рф

19:40 31.03.2023

Президент рф володимир путін на нараді Ради безпеки рф повідомив, що підписав указ "про нову концепцію зовнішньої політики" країни. У документі йдеться, що Сполучені Штати "головний провідник антиросійської лінії", водночас росія "не вважає ворогом" Захід, і виступає за "підтримку міжнародного миру та безпеки".

Пише УНН з посиланням на росЗМІ.

Цитата

"росія визначає себе як оплот руского міра і самобутню країну-цивілізацію, що підтримує глобальний баланс", - заявив путін і додав, що нова концепція - це "зважений документ, який "ляже в основу наших практичних дій у середньостроковій та більш віддаленій перспективі".

Деталі

У новій концепції зазначається, що росія "не вважає себе ворогом Заходу та не ізолюється від нього", а також вважає ісламську цивілізацію "дружньою", зміцнюватиме з нею "всеосяжну" співпрацю. Водночас країна-агресор планує зміцнити зв'язки з Китаєм, Індією та країнами Латинської Америки.

Серед національних завдань росії у зовнішній політиці виокремлено: "підтримку міжнародного миру та безпеки", формування "добросусідства" з суміжними державами, зміцнення позицій у світовій економіці. Крім цього, загрози безпеці рф з боку "недружніх країн" у концепції визначені, як "екзистенційні".

Серед інших положень концепції є тези, про те, що:

пріоритетом гуманітарної політики росії є "протидія русофобії";
росія виступає за "консолідацію міжнародних зусиль, спрямованих на забезпечення поваги та захисту універсальних та традиційних духовно-моральних цінностей";
росія може використовувати збройні сили для "відображення та запобігання збройному нападу на себе та своїх союзників";
Флагманський проєкт росії у XXI столітті - "перетворення Євразії на єдиний загальноконтинентальний простір світу";
Перший інтерес росії у зовнішній політиці - "захист конституційного ладу та територіальної цілісності, а також розвиток безпечного інформаційного простору, збереження народу росії".

Ще на цю тему