В Україні припинили транслювати телеканали Viasat: причина

14:20 31.03.2023

Українські телевізійні провайдери з 31 березня припинили транслювати телеканали Viasat World Limited.

Це пов'язано із тим, що Нацрада з питань телебачення та радіомовлення знайшла у компанії та пов'язаної з нею ТОВ "Віасат Україна" зв'язок із Росією.

Йдеться про такі телеканали, як TV1000, TV1000 Action, TV1000 World Kino, ViP Comedy, ViP Megahit, Epic Drama, Viasat History, Explore та Nature. Про їхнє відключення уже повідомили в Megogo, Volia, Triolan, супутниковому провайдері Viasat.

"Канали групи Viasat Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення не включені до переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються на території України. Згідно із цим рішенням, всі провайдери телебачення на ринку України, повинні припинити трансляцію вищевказаних каналів. Це рішення державного регулятора і ми ніяк не можемо на нього вплинути", – повідомила Volia.

У поясненні Нацради йдеться, що Viasat World Limited є дочірньою компанією Sabiero Holdings Limited, яка зареєстрована на Кіпрі.

Відповідно до річного фінансового звіту, поданого компанією в 2021 році, серед власників Sabiero є низка громадян Росії, зокрема Олексій Кроль – генеральний директор московського ТОВ "Синерджи". Ця компанія виконує функції холдингової компанії, що володіє корпоративними правами російських юридичних осіб Viasat.

Згідно з висновками Нацради, Sabiero Holdings володіє міжнародним бізнесом Viasat, а ТОВ "Синерджи" – російським.

Мажоритарна частка в ТОВ "Синерджи" до останнього часу належала АТ "Національна медіа група", яка з 19 жовтня 2022 року перебуває під санкціями Ради національної безпеки і оборони. Головою ради директорів НМГ є пов'язана з Володимиром Путіним колишня гімнастка Аліна Кабаєва.

Viasat World наполягає, що більше не має корпоративних чи комерційних зв’язків з Російською Федерацією, тому що наприкінці 2022 року компанія перейшла у власність менеджменту.

23 березня стало відомо, що Міноборони запускає супутниковий телеканал "Армія ТБ".
На початку 2023 року стало відомо про запуск нового телеканалу бізнесмена Віталія Кропачова.
Наприкінці 2022 року в Україні запустили новий інформаційний телеканал "Ми – Україна".

Ще на цю тему