Міністр оборони Греції відвідає Туреччину на тлі поліпшення відносин між країнами

09:00 31.03.2023

Міністр оборони Греції Нікос Панагіотопулос у четвер оголосив, що наступного тижня відвідає Туреччину в межах зусиль, спрямованих на послаблення напруженості між двома країнами-членами НАТО.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP, Панагіотопулос заявив в інтерв'ю грецькому телебаченню.

Міністр зазначив, що домовленість про візит виникла в межах допомоги Туреччині в подоланні наслідків руйнівних землетрусів, що стались на початку лютого й забрали життя близько 50 тисяч людей у країні та Сирії.

"Мій колега (міністр оборони Туреччини Хулусі Акар – ред.) запропонував мені відвідати постраждалі від землетрусу райони. Мета – надіслати символічний сигнал", – сказав Панагіотопулос.

Прем’єр Греції заявив про послаблення напруженості з Туреччиною
"Деескалація напруженості у двосторонніх відносинах між Грецією і Туреччиною зараз очевидна. Наша країна бажає, щоб ця деескалація набула постійного характеру", – додав грецький міністр оборони.

З турецького боку пізніше підтвердили, що Панагіотопулос відвідає Туреччину у вівторок, 4 квітня й вирушить до південної провінції Хатай – однієї з найбільш постраждалих від землетрусів.

Туреччина і Греція, хоч і перебувають разом у НАТО, багато років конфліктують із цілої низки питань, зокрема територіальних претензій в Егейському морі і повітряного простору над ним. Та виявлена минулого місяця підтримка Греції сприяла деескалації суперечок.

Серед іншого, Анкара й Афіни відновили зустрічі на високому рівні – зокрема переговори за участю високопоставлених дипломатів щодо так званої ініціативи позитивного порядку денного, спрямованої на активізацію торгівлі та іншого співробітництва.

Ще на цю тему