У Вашингтоні висунули звинувачення щодо шпигуна ГРУ, який видавав себе за громадянина Бразилії

19:00 29.03.2023

У Вашингтоні передають до суду справу шпигуна ГРУ, росіянина родом з Калінінграда, який вчився у США як нібито громадянин Бразилії і ледве не працевлаштувався у Міжнародний кримінальний суд, але врешті був викритий і опинився у в’язниці.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у матеріалі The Washington Post, що грунтується на анонімних інтерв’ю з посадовцями із США, Європи та Бразилії, а також матеріалами судового провадження у Бразилії і обвинувальним висновком у США. 

Наприкінці минулого тижня Мін’юст США вже спрямувало обвинувальний висновок щодо "Віктора Мюллера-Феррейри" до Федерального суду. Як з’ясувало слідство, насправді його звати Сергєй Черкасов, а над створенням нової особистості для прикриття з новими контактами він працював майже десять років. Викрили його ще минулого року. 

Передані до суду обвинувачення стали результатом багаторічної роботи ФБР. Серед іншого, слідчі отримали доступ до матеріалів, які зібрали бразильські органи влади, а також отримали дозвіл на зустріч з Черкасовим-Феррейрою, який під вартою у Сан-Паулу.  

У 2018 році "Феррейра" вступив навчатися на міжнародні відносини в Університет Джонса Гопкінса. 

За даними ФБР, останніми роками завдяки своїм контактам у Вашингтоні Черкасов став корисною людиною для російської розвідки та передавав своїм кураторам в ГРУ інформацію, яка могла їх цікавити - серед іншого, як топ-посадовці в адміністрації Байдена реагували на нарощування Росією військ біля кордонів України перед повномасштабною війною. 

Завершивши навчання, "Феррейра" мало не отримав ще вигіднішу для агентурної діяльності роботу – у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі. Справа майже дійшла до 6-місячного стажування, і все відбувалося вже у період, коли МКС почав збирати докази воєнних злочинів РФ в Україні. 

Ще на цю тему