Німеччина хоче розширити військову допомогу Україні до 15 млрд євро – Spiegel

10:40 28.03.2023

Німецький уряд хоче багаторазово збільшити військову допомогу Україні найближчими роками – з 3 млрд до 15 млрд євро. 

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel, посилаючись на конфіденційний лист Мінфіну ФРН до бюджетного комітету Бундестагу, який є у розпорядженні журналістів, пише ЛІГА.Новини.

У листі йдеться про те, що додаткові витрати є "об'єктивно неминучими, оскільки без постійної підтримки України існує серйозний ризик того, що Україна програє оборонну боротьбу проти російського агресора з непередбаченими наслідками для європейського світопорядку".

У матеріалі німецького ЗМІ говориться, що цього бюджетного року Берлін виділив 2,2 млрд євро на "модернізацію держав-партнерів у сферах безпеки, оборони та стабілізації".

Міноборони Німеччини використовує ці гроші для оплати значної частини постачання озброєнь в Україну, а також заміни систем, переданих зі складів Бундесверу.

За інформацією журналістів, цього року ця сума має бути збільшена більш ніж удвічі – на 3,2 млрд, до понад 5,4 млрд євро. Також найближчими роками на "дозволи на зобов'язання" буде виділено додатково 8,8 млрд євро, зазначають у виданні. На ці цілі було заплановано 1 млрд.

Загалом допомога Україні може бути збільшена з нинішніх 3,2 млрд до більш ніж 15 млрд євро.

У листі йдеться, що насамперед кошти буде спрямовано на протиповітряну оборону, броньовані гусеничні машини, постачання боєприпасів для систем озброєння та артилерії.

27 березня стало відомо, що всі 18 обіцяних Німеччиною танків Leopard 2 вже прибули в Україну. Також в Україні вже знаходяться БМП Marder від ФРН.
 

Ще на цю тему