Глава МЗС Естонії закликав колег розпочинати підготовку нового пакета санкцій ЄС проти росії

16:00 27.03.2023

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС минулого тижня закликав розпочати підготовку 11-го пакета санкцій проти росії з метою реального відсікання джерел російського сировинного бізнесу.

Про це глава естонської дипломатії повідомив у інтерв’ю виданню «РБК-Україна», передає Укрінформ.

«У понеділок (20 березня – ред.) на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС я закликав уже розпочати підготовку до 11-го пакета санкцій. При цьому я думаю, що найважливішим елементом подальших обмежувальних заходів є реальне відсікання джерел російського сировинного бізнесу», - сказав Рейнсалу.

За його словами, Міжнародна енергетична агенція оцінила, що в поточних цінах росія щодня має чистий прибуток у близько 135 мільйонів доларів від експорту сирої нафти, і сюди можна було б додати приховані шляхи обходу санкцій.

«Отже, спочатку ми маємо запровадити нові санкції, особливо щодо доходів російської енергетики. По-друге, ми обов'язково маємо займатися проблемою обходу санкцій», - переконаний глава МЗС Естонії.

На його думку, у контексті стелі цін для російської нафти необхідно також запровадити санкції на продаж росії нафтових танкерів.

«Ми також повинні вводити вторинні санкції на випадок, якщо хтось обходить стелю цін, щоб жоден європейський порт не міг бути використаний такою компанією», - вважає дипломат.

Він відзначив, що росія відчуває великий дефіцит бюджетних коштів.

«Цього року вони мають думати про свою систему соціальних послуг. Якщо вони її обріжуть, це викликає заворушення. І в цьому сенсі це також було метою санкцій. Тож санкції працюють, але не так сильно, тож їх треба покращувати», - резюмував Рейнсалу.

Теми:

Ще на цю тему