У Болгарії розповіли, скільки заробили на зброї для України

13:00 27.03.2023

Болгарія менш як за пів року передала Україні зброї на суму 2,7 млрд доларів.

Про це розповів колишній прем’єр-міністр Республіки Болгарія Кирил Петков.

За інформацією Кирила Петкова, місто Сопот та місто Казанлик, у яких займаються виробництвом зброї, інтенсивно працювали над інтересами військової промисловості.


За 164 дні їхній дохід становив близько 5 млрд болгарський лев.

Зазначається, що прямих контрактів на доставку зброї в Україну Болгарія не має, але американський та англійський уряди займалися таким експортом з Болгарії.


Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков та президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Києві.
Колишній прем’єр Болгарії повідомив, що для його країни важливо показати солідарність з Україною разом із європейськими партнерами.

Також Кирило Пєтков виступив із критикою в адресу президента Румена Радєва через заяву глави держави з Брюсселя про те, що Болгарія має зменшити військову допомогу Україні.

«Уявіть, що наш сусід нападає на нас. Потім він каже – давайте заключимо перемир’я, і ​​ЄС не допомагає нам з територіями лише для того, щоб був мир. Підтримка України захищає людські життя. Болгарія належить до європейської сім’ї, я не хочу бути громадянином країни, яка підтримує агресора», – сказав Петков в інтерв’ю bTV.

Раніше стало відомо, що третина українських боєприпасів на початку війни надходила з Болгарії.

Болгарія відома своєю політичною позицією проти постачання зброї в Україну.

Проте факти застосування українськими військовими болгарської зброї показують, що Софія масово підтримувала Київ боєприпасами та дизельним пальним у вирішальні місяці війни.

Щоб уникнути офіційних поставок зброї, боєприпаси та озброєння потрапляли в Україну опосередковано. У певні періоди бойових дій Болгарія покривала третину усіх потреб в артилерійських боєприпасах української армії.

Ще на цю тему